پژوهشگران در یک همکاری آزمایشگاهی موفق به سَنتز یک فرایند نانوکاتالیستی شدند. که میتوان به کمک آن چربی مرغی را به گازوئیل طبیعی و سازگار با محیط زیست (بیو دیزل) تبدیل کرد. درست است که در حال حاضر نفت خام به عنوان اصلیترین منبع انرژی و تولید سوخت گازوئیل به شمار میرود.
اما با توجه به کاهش روز افزون مخازن زیر زمینی نفتی، محققّان همواره به دنبال جایگزینهایی مناسب برای تولید انرژی و سوخت ارزان بودهاند. و البته یکی از این نوع سوختها، سوخت بیودیزل است که از منابع چربی و روغنی و طی یک فرایند کاتالیستی تولید میشود.
از چربی مرغی تا سوخت بیودیزل
تولید سوخت بیودیزل از . . .
یکی از اعضای هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر، این نکته را عنوان کرد که حدود ۷۰ درصد از هزینهی تولید سوخت بیودیزل مربوط به منبع روغن اولیه آن است. وی گفت؛ طی سالهای اخیر، یافتن منبع روغنی اولیه ارزان قیمت و همچنین یک کاتالیزور مناسب جهت استفاده از این روغن برای تولید بیودیزل از اهداف محققّان، در این حوزه بوده است.
ما در طرح فعلی با سنتز کردن یک نانوکاتالیست جدید و کارا، و همچنین استفاده از چربی مرغ به عنوان منبع اولیه روغنی، موفق به تولید بیودیزل (گازوئیل زیستی) شدیم. وی همچنین گفت، بازدهی بالای تولید بیودیزل به عنوان مهمترین مزّیت این نانوکاتالیست سنتز پذیر، میباشد.
او افزود؛ از آنجایی که در این طرح از مادهای بیمصرف مانند چربی مرغی به عنوان منبع روغنی تولید بیودیزل استفاده کردهایم، بنابراین انتظار میرود هزینههای تمام شدۀ محصول نهایی، کاهش قابل توجهی داشته باشد. به علاوه، این محصول جدید در مقایسه با گازوئیل استحصالی از نفت خام، آلایندگی بسیار کمی ایجاد میکند.
در ضمن، اندازه نانومتری ذرات کاتالیستی تولیدی موجب شده تا این کاتالیزور جدید از سطح کیفی بسیار بالایی نسبت به سایر کاتالیستها برخوردار باشد. از آنجایی که موقعیت واکنش اصلی در سطح ذرات است. لذا افزایش سطح کیفی کاتالیست، موجب افزایش هم زمان سرعت و بازدهی واکنش تبدیل چربی مرغی به انرژی بیودیزل میشود.
از چربی مرغی تا سوخت بیودیزل
بیودیزل در ادامه
وی در تشریح مراحل انجام طرح گفت: ابتدا از چربی مرغی، روغن مخصوصی تولید میشود. سپس ترکیبات اسیدهای چرب موجود در آن به وسیله آزمون GC مورد آزمایش قرار میگیرد. در ادامه، نانوکاتالیست غیر همگن CaO/CuFe۲O۴ سنتز و مشخصهیابی میشود. در پایان بیودیزل از روغن چربی مرغی در حضور نانوکاتالیست و تحت شرایط گوناگون، از جمله نسبت اِتانول به روغن، دما، زمان واکنش و درصد نانوکاتالیست تولید میشود.
گردآوری، ویرایش و نگارش : کاروک