به جرأت میتوان شاه مار کبری را خطرناکترین مار زهردار جهان به حساب آورد. در بین تمام مارها شاه کبرا یکی از کشندهترین سمهای دنیا را دارد. به طور معمول یک شاه کبرای بالغ به راحتی میتواند تا بیش از ۴ متر رشد کند. در حالی که به عنوان طویلترین مار سمی جهان رکورد بلندترین مورد از این مار تا ۷ متر هم ثبت شده است.
اگر شاه کبرا کسی را نیش بزند در صورت عدم درمان به موقع، سم نیش این مار میتواند بسیار مهلک باشد. تحقیقات ثابت میکند، که سم یک شاه کبرای بالغ برای از پای درآوردن یک فیل عظیمالجثه هم براحتی کفایت میکند!.
شاه کبرا یا شاه مار چیست
رتبه سمی بودن شاه مار چیست؟
به طور کلی مارها دارای سه نوع سم هستند: سیتوتوکسین، نوروتوکسین و هموتوکسین. از میان این سه نوع، سم نوروتوکسین به علت اثرات بسیار مخرّبی که روی سیستم عصبی مغز جانداران دارد، از همه خطرناکتر است.
میزان سم نوروتوکسین شاه کبرا به قدری زیاد است که میتواند در یک بار نیش زدن (۰.۲ اونس، یعنی حدود ۶ گرم ) سمی معادل کشتن ۲۰ نفر را تخلیه کند. این زهر میتواند در مدت کمتر از ۳۰ دقیقه باعث ایست تنفسی ششها و در نتیجه نارسایی شدید قلبی و نهایتاً مرگی دردناک شود.
شاه کبرا یا شاه مار چیست
یک شاه مار کبرای بالغ میتواند به راحتی به اندازه یک سوم طول بدن خود از زمین بلند شود و بایستد. فرض کنید اگر یک شاه کبرا فقط ۵ متر طول داشته باشد، در صورت عصبانی شدن قادر است سر خود را تا حدود ۱.۷ متر بالا آورد و مستقیم در چشمان شما خیره شود. در این حالت چه حسی به شما دست میدهد!!.
البته جای بسی خوشبختی است که این مار خوش خط و خال از جمله مارهای مُنزوی و خجالتی است. او همیشه سعی میکند تا آنجا که امکان داشته باشد از آدمیزاد دوپا دوری کند. اما در صورت مواجه با انسان و احساس خطر تاج اژدهایی با شکوه پشت سر خود را باز میکند و با صدایی هولناک و افسونگر، رُعب را در دل هر انسانی میافکند.
رژیم غذایی و سبک زندگی شاه مار چیست؟
در میان انواع رژیمهای غذایی مارها، شاه کبری معمولاً ترجیح میدهد از سایر مارهای کوچکتر و ضعیفتر از خود تغذیه کند. البته در رژیم غذایی او همچنین مارمولک، تخم مرغ و پستانداران کوچک نیز قرار دارند.
شاه کبرا یا شاه مار چیست
عموماً تمام مارهای کُبرا و خصوصاً شاه کبراها تنها مارهای دنیا هستند که برای تخمهای ارزشمند خود لانه سازی میکنند. آنها حتی تا هنگام تولد بچههای دلبند خود، به شدّت از تخمها مراقبت میکنند. مار شاه کبرا در طول روز بیشترین فعالیت بیداری و شکار را دارد و شبها معمولاً استراحت میکند.
پس از غروب آفتاب، او در زیر تکه چوبهای درختان که به زمین افتاده، یا درون کُندههای خُشکیده و یا ریشههای درهم تنیده درختان و همچنین تپههای موریانه پناه میگیرد. شاه کبرا در طبیعت آزاد، تا ۲۵ سال میتواند زندگی کند. اما در اسارت به مراتب کمتر عمر میکند، در حدود ۱۵ سال.
بسیاری از انواع شاه مار کبری در جنگلهای بارانی و دشتهای وسیع شبه قاره هند، جنوب چین و جنوب شرقی آسیا زندگی میکنند و رنگ و نقش روی پوست آنها در مناطق مختلف با یکدیگر متفاوت است.
گردآوری، ویرایش و نگارش : کاروک