یک سناریوی تکراری هست که احتمالاً برای همه ما به عنوان کاربر گوشیهای هوشمند لااقل یک بار رخ داده است. شما میخواهید با گوشی موبایل خود عکس یا ویدئویی بگیرید یا اینکه یک برنامه یا اپلیکیشن جدید نصب کنید. ناگهان با پیغامی مواجه میشوید که میگوید فضای حافظه دستگاه شما برای نصب کافی نیست.
بی دلیل پر شدن حافظه گوشی!
اولین کاری که میکنید این است که وارد گالری گوشی خود میشوید تا فایلهای اضافی و قدیمی را پاک کنید. ولی در کمال ناباوری میبینید هیچ فایل اضافه متنی، صوتی، تصویری یا ویدئویی پرحجمی که دلیلی برای پر شدن حافظه گوشیتان باشد وجود ندارد.
اینجاست که از خود میپرسید چه اتفاقی افتاده! چرا اینجوری شده؟ حالا چیکار کنم؟. خیلی جالب است که بدانید این مشکل حتی در ساعتهای هوشمند یا همان اِسمارت واچهای (smart watch) امروزی نیز مرسوم شده است.
پس دلیل پرشدن حافظه گوشی چیست؟
اگر بخواهیم یک ریشهیابی کلی انجام دهیم که اصلاً چرا این اتفاق میافتد، باید گفت حقیقت این است که دلایل زیادی میتواند منجر به این پدیده شود. اما یکی از مهمترین و رایجترین آن دلایل، این است که برنامهها یا اپلیکیشنهایی که در گوشی خود نصب میکنیم، ممکن است به مرور زمان و بدون آگاهی ما، آپدیتها، فایلها یا اطلاعات غیر ضروری و ناخواستهای را روی رم گوشی ما ذخیره کنند، که نهایتاً این موضوع باعث پر شدن کامل حافظه گوشی میشود.
بی دلیل پر شدن حافظه گوشی!
البته پیشگیری از این امر چندان سخت نیست و فقط باید کمی به خودمان زحمت دهیم و وقت بگذاریم. ما باید زمانی که یک نرمافزار، برنامه، اپلیکیشن یا بازی جدیدی روی گوشی نصب میکنیم، تنظیمات آن را به فراخور نیاز خود سفارشیسازی کنیم. یعنی ما نباید اجازه دسترسیهای گسترده و نامحدود به برنامههای نصبی بدهیم. در غیر این صورت حتی میتوانیم دچار مشکلات امنیتی و هک شویم و اطلاعات محرمانه و شخصی ما به سرقت رود.
روی هر لینکی که میبینیم کلیک نکنیم!
در دنیای سایبر (فضای مجازی یا دیجیتال) لینکها مانند جادهها و مسیرهای ارتباطی هستند که برای رسیدن و اتصال به منابع اطلاعاتی مورد نیاز، استفاده میشوند. اما همین لینکها اگر برخواسته از مبدأ یا هویت دیجیتال معتبر و شناخته شدهای نباشند، براحتی میتوانند دردسرهای عظیمی را برای ما ایجاد کنند که فقط کوچکترین آنها میتواند پر شدن حافظه گوشی با دادههای ناخواسته و بعضاً مُضر باشد.
بی دلیل پر شدن حافظه گوشی!
وقتی ما روی لینکی مخرب کلیک میکنیم، به مسیری هدایت میشویم که نمیدانیم چه چیزی در انتهای آن منتظر ماست. با این کار به سادگی، سلامت دستگاه یا گوشی و امنیت دادههای درون آن را در خطر و ریسک بزرگی قرار میدهیم. پس باید سعی ما این باشد روی هر لینکی! کلیک نکنیم.
حالا اگر حافظه گوشی ما به هر دلیلی و ناخواسته پر شد، چطور آن دادهها را پاک کنیم؟
راه حل نخست: میتوان از سیستم عامل خود گوشی برای این کار استفاده کرد
همه گوشیهای مدرن امروزی قابلیتی را در خود دارند که با آن میتوانید خیلی سریع محتویات کَش حافظه دستگاه موبایل را شناسایی و در صورت تمایل آنها را از گوشی خود پاک کنید. به طور مثال در گوشیهای شیائومی جدید، برنامهای تحت عنوان Cleaner وجود دارد که شما میتوانید با وارد شدن به آن و تفکیک نوع فایلها به متنی، تصویری، ویدئویی، پرحجم یا کم حجم، اقدام به پاکسازی کنید.
بی دلیل پر شدن حافظه گوشی!
همچنین در گوشیهای سامسونگ نیز قابلیتی به اسم Device Care and Maintenance در بخش تنظیمات وجود دارد که عملیات مشابهی را برای شما انجام میدهد. برای سایر مدلهای گوشی نیز این امکان و قابلیت مشخصاً در بخش تنظیمات وجود دارد و میتوان با پاکسازی حافظه کَش گوشی مثلاً در دورههای هفتگی، مطمئن شد که هرگز برای نصب برنامههای جدید یا ذخیره عکس و ویدئوهای تازه، با پیام ناراحت کننده پر بودن حافظه گوشی روبرو نمیشویم.
راه حل دوم: استفاده کردن از یک روش دستی جهت خالی کردن حافظه داخلی گوشی
این روش معمولاً مورد علاقه بسیاری از کاربرها است. زیرا مستقیماً و بدون هیچ برنامه واسطهای خاصی میتوان حافظه کش گوشی موبایل را از دادههای اضافی کاملاً پاک کرد.
بی دلیل پر شدن حافظه گوشی!
۱- ابتدا قسمت تنظیمات یا Settings گوشی خود را باز کنید.
۲- حالا به بخش Apps & notifications تنظیمات بروید.
۳- در ادامه روی قسمت All apps کلیک کنید تا کل برنامهها برای شما به نمایش درآید.
۴- در لیست باز شده، یکی از برنامههای غیر ضروری را که حجم زیادی اِشغال کرده را انتخاب کنید.
۵- سپس روی Storage کلیک کنید.
۶- بعد از آن به بخش Clear Data بروید و آیتم Clear Cache را انتخاب و اجرا کنید و تمام.
۷- این روش کار را یکییکی برای همه برنامههای غیر ضروری پر حجم انجام دهید تا در نهایت حافظه کش گوشی شما به صورت کامل بهینه و پاک شود.
سومین راه حل: استفاده از برنامههای جانبی (App) برای تشخیص و تمیز کردن حافظه کَش گوشی
اگر هیچ کدام از روشهای مذکور شما را آن طور که باید و شاید راضی نکرد، میتوانید با استفاده از یک سِری اپلیکیشن های جانبی مشکل را حل کنید. مزیّت این روش در این است که هر برنامه خاصی، فرآیند متفاوتی را برای پاکسازی و بهینهسازی هر چه بیشتر حافظه کش گوشی موبایل اجرا میکند. و این میتواند باعث تخلیه هر چه بیشتر فضای اشغالی مموری شما شود.
بی دلیل پر شدن حافظه گوشی!
یعنی اگر شما به ترتیب با ۳ اَپ اقدام به پاکسازی حافظه کش گوشی خود کنید، خیلی بهتر نتیجه میگیرید تا اینکه با یک اَپ. این روش امتیاز دیگری نیز دارد و آن این است که در اپلیکیشنها، شما معمولاً میتوانید با یک برنامهریزی زمانبندی شده خودکار و تعیین روز و تاریخی مشخص، امکانی فراهم کنید که خود گوشی به صورت اُتوماتیک حافظه کش را در موعد مقرر تخلیه و بهینه کند.
کاربردیترین و بهترین اپلیکیشنهای جانبی برای حذف کش حافظه گوشی موبایل
Files By Google
Droid Optimizer
CC Cleaner
Norton Clean
AVG Cleaner
معمولاً میتوانید خیلی راحت و به صورت رایگان برنامههای بالا را از اَپ استورهای موجود (App Store) در اینترنت دانلود کرده و استفاده کنید.
گردآوری، ویرایش و نگارش : کاروک