حتماً هر چند وقت یک بار شنیدهاید که موبایل یا کامپیوتری هک شد!. این روزها خبرهای بسیاری از گوشه گوشۀ جهان درباره هک شدن حسابهای شخصی، اینترنتی و حملات هکرها به کاربران به گوش میرسد. بدیهی است که اطلاع پیدا کردن از اینکه بعد از هک باید چه اقداماتی را انجام دهیم تا دوباره هک نشویم و نیز ضررهای فعلی را به حداقل برسانیم، کمک شایانی به ما خواهد کرد.
به واقع هیچ اتفاقی در فضای مجازی بدتر از این نیست که متوجه شوید مورد تهاجم و نفوذ یک هکر یا گروه هکری قرار گرفتهاید. و حتماً در آن لحظه، تنها به تمام اطلاعات خصوصی و محرمانه خود نظیر رمز حسابهای بانکی، تصاویر و عکسهای شخصی، مدارک و فایلهای ذخیره شده خود فکر میکنید، که وای چه بلایی بر سرشان خواهد آمد! و چه سوء استفادههایی از آنها قرار است بشود!؟.
وقتی موبایل یا کامپیوتر هک شد، چه کنیم
با وجود اینکه بازگرداندن کامل اطلاعات از دست رفته و یا لو رفتۀ شما تقریبا غیرممکن است. ولی با این حال در ادامه به اقدامات و نکات ریزی اشاره خواهیم کرد که میتواند از وقوع مجدد این گونه اتفاقات تا حد زیادی پیشگیری کند.
از خود بپرسید چرا و چگونه موبایل یا کامپیوترم هک شد؟
هر چند که با پرسش این سوال از خودتان نمیتوانید چیزی را تغییر دهید. ولی این سوال میتواند هشداری ذهنی ایجاد کند تا شما در مواقع دیگر از سهلانگاریها و عواقب آن بهتر پیشگیری کنید.
همه گذرواژههای خود (Passwords) را در اولین فرصت حتماً تغییر دهید
اولین گام پس از آن که متوجه شدید که مورد حملات هکرها و مجرمان اینترنتی قرار گرفتهاید، این است که گذرواژۀ تمامی اکانتها و همچنین حسابهای کاربری اینترنت و غیراینترنتی خودتان را تغییر بدهید. معمولاً همه کاربران فضای سایبر میتوانند با استفاده از ترفندهایی، امنیت رمزها یا گذرواژههای خود را ارتقاء داده و بالاتر ببرند. تا به این وسیله هکرها به راحتی نتوانند گذرواژه آنان را شناسایی کنند. برای این کار پیشنهاد میشود که هر شش ماه یکبار گذرواژه و پسوردهای کارتهای الکترونیک اعتباری بانکی و اینترنتی خود را عوض کنید.
کل سیستم رایانه و گوشی هوشمند خودتان را بهروزرسانی و اسکن کنید
گام بعدی آن است که سیستم عامل کامپیوتر و یا گوشی هوشمند خود را به سرعت آپدیت کرده و اسکن کنید. تا در صورت احتمال وجود هر گونه ویروس و یا فایل مخرب زود شناسایی و از بین بروند.
همه حسابهای کاربری اینترنت و اکانتهای خود را احیا کنید
اگر که شما از سرویسهای گوگل، اپل، فیسبوک، توییتر و یا مایکروسافت استفاده میکنید، میتوانید حسابهای خود را دوباره احیا و بازیابی کنید. این گونه سرویسها ابزارهایی را به کاربرانشان ارائه میدهند تا در هنگام از دست دادن اطلاعات، کاربران دوباره بتوانند آن اطلاعات را احیا کنند.
معمولا در دنیای هکرها، بدانید پای پول و یا منافع مادی دیگری در میان است
غالباً پای پول و یا منافع مادی پر اهمیت در میان است. مثلاً، شما در نظر بگیرید که بعد از مراجعه به بانک و دریافت پول کلانی، آن را در جیب شلوار و یا کیف پول خود گذاشتهاید و به طرف خیابان میروید. در این مواقع اگر دزدان و سارقان به شما حمله کنند، تنها دلیلی که به ذهنتان خُطور میکند، پولی است که شما با خود به همراه دارید. بنابراین میتوان انتظار داشت که مجرمان اینترنتی نیز همواره بدنبال پول و یا منافع بزرگ مادی دیگری هستند. و برای این منظور هم به حسابهای کاربری شما حملهور میشوند.
وقتی موبایل یا کامپیوتر هک شد، چه کنیم
حتماً نرم افزار آنتی ویروس سیستم خود را به طور مرتب بهروزرسانی کنید
یکی دیگر از مهمترین اقدامات کاربران، بهروزرسانی مرتب نرمافزارهای آنتی ویروس سیستم عامل رایانه یا گوشی هوشمند خود است. بعضی از کاربران تصوّر میکنند که تنها با یک بار نصب کردن این گونه نرم افزارها، برای ابد از حملات سایبری، ویروسی و بدافزارها در امان میمانند. اما در واقع، کاربران باید برای حفظ و ارتقای امنیت اطلاعات و اسناد خود، همواره آنتی ویروسهای معتبر و اورجینال نصب شدۀ خود را به صورت مرتب بهروزرسانی کنند.
بلافاصله استفاده هرگونه سیستم دیگری را از اکانتهای خود، پایان دهید
کاربران میتوانند در صورت هک شدن یک دستگاه، امکان دسترسی به اکانتها و حسابهای کاربری اینترنت خود را از همه دستگاههای دیگر پایان بخشیده و به اصطلاح terminate کنند. البته بسیاری از سرویسها و پیام رسانها مانند تلگرام هم این قابلیت را دارند.
در فضای مجازی و اینترنتی خود اعلام کنید که مورد نفوذ هکر قرار گرفتهاید
شما میتوانید به منظور پیشگیری از ایجاد سوءتفاهم و عواقب احتمالی آن، در صفحات اجتماعی خود، دیگران را هم از هک شدن حسابهای شخصی و اینترنتی خود با خبر کنید. تا در صورت افشاگری و لو رفتن عکسها و اطلاعات شخصی در فضای مجازی، از دردسرهای احتمالی پیشگیری شود. در کل، وقتی موبایل یا کامپیوتری هک شد، اطلاع رسانی به موقع میتواند تا حدود زیادی از تکرار دوباره چنین جرایمی مؤثر باشد.
گردآوری، ویرایش و نگارش : کاروک