در حدود سه چهارم از حجم بدن انسان و بسیاری دیگر از موجودات زنده از آب تشکیل میشود. زمانی که فردی شروع به ورزش کردن می کند ، این مایع حیات در بدن او مصرف میشود. یا اینکه از طریق تعریق از بدن وی خارج می شود. به همین علت او باید در اولین فرصت میزان کمبود آب بدن خود را به حدّ نرمال قبلی برساند. در واقع ضرورت نوشیدن آب کافی در هنگام ورزش را نباید به راحتی نادیده گرفت .
نوشیدن آب سرد در هنگام ورزش
نوشیدن آب کافی هنگام ورزش
آیا می دانید بعد از تأمین اکسیژن ، ضروریترین ماده برای بدن انسان تأمین آب کافی و سالم است. هرچه قدر بیشتر ورزش کنیم ، ضرورت نوشیدن آب کافی قبل از ورزش ، در هنگام ورزش و بعد از آن بیشتر میشود. عارضۀ – دِهیدراتاسیون – یا کم آبی عمومی بدن باعث کاهش کارایی و راندمان افراد در طی ورزش میشود. و گاهی حتّی ممکن است سلامتی انسان را به شکلی جدی به خطر اندازد.
با این وجود نوشیدن مقدار آب زیاد هم در زمان نامناسب می تواند کاهش دهنده عملکرد و کارایی افراد ورزشکار باشد. یکی از بهترین روشها برای فهمیدن این که آیا بدن ما در معرض کم آبی هست یا خیر، این است که به رنگ ادرار پیش از شروع تمرینات توجه کنیم. در حالتی که رنگ ادرار زرد غلیظ باشد ، بهتر این است که شخص ورزشکار ۳۰ تا ۶۰ دقیقه پیش از شروع تمرینات ۱ یا ۲ لیوان آب بنوشد.
اما در صورتی که رنگ ادرار زرد شفاف باشد، دیگر نیازی به نوشیدن آب قبل از شروع تمرینات نیست و نوشیدن آب بعد از ورزش کفایت میکند و در این حالت نگرانی در مورد قطع تمرینات و نوشیدن آب در هنگام ورزش نداشته باشید.
البته برای کسانی که اضافه وزن دارند نوشیدن آب هنگام ورزش باعث کاهش وزن میشود ، که این خود امر مطلوبی است . اما به یاد داشته باشید که اگر به دنبال کاهش سریع وزن از راه ورزش کردن هستید، سعی کنید در کنار تمرینات هوازی ، تمرینات مقاومتی همانند کار با وزنه را نیز انجام دهید و حتماً از نوشیدن آب کافی غفلت نکنید.
نوشیدن آب سرد هنگام ورزش
آیا نوشیدن آب زیاد هم مفید است؟
کارشناسان سلامت و تغذیۀ ورزشی بر این باورند که مقدار مصرف آب در یک شبانه روز به عوامل گوناگونی مانند درجه حرارت محیط زندگی ، رژیم غذایی افراد ، نوع و میزان فعالیت بدنی اشخاص ، وزن بدن ، سن و جنسیت نیز وابستگی فراوانی دارد. اما نکته ای که نباید آن را فراموش کرد این موضوع است که همواره باید میان آب مصرفی و آب دفع شده از بدن ، تعادل و بالانس را حفظ کنیم.
بر اساس آزمایشات و تحقیقات، معلوم شده است که در حالت عادی آب از دست رفتۀ بدن که ناشی از تنفس، تعریق، ادرار و مدفوع است در مجموع حدود ۲۷۵۰ سی سی در شبانه روز می باشد. البته این کمبود باید خیلی سریع ( کمتر از ۲۴ ساعت ) و به واسطه نوشیدن مجدد آب و مایعات ، مصرف غذا و متابولیسم بدن جبران شود.
نیاز واقعی چقدر است
لذا در طول شبانه روز بدن هر انسان به طور متوسط در حالت عادی حدود ۸ لیوان آب نیاز دارد. که باید از طریق نوشیدن مستقیم آب و یا مایعات دیگر و همچنین غذاهای آب دار این نیاز برآورده شود. به عبارتی دیگر کارشناسان سلامت و تغذیه میزان مصرف آب را برای بزرگسالان در حدود ۳۰ میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن ذکر می کنند. بر این مبنا، می توان مهم ترین شاخص برای ارزیابی و تخمین نیاز بدن به آب را ، اندازه گیری وزن بدن در نظر گرفت.
البته با کاهش یک کیلوگرم از وزن بدن انسان ، در حدود ۷۵۰ میلی لیتر آب هم از دست می رود. که باید نسبت به جبران این کمبود توجه ویژه داشت. به خصوص در فعالیت های ورزشی نسبتاً سنگین ، معمولاً بدن ورزشکاران پس از انجام ورزش با کاهش ۵ درصدی وزن مواجه می شود. که بخش عمده آن از طریق دفع مایعات بدن به واسطۀ تعریق است ، که باید در اسرع وقت این کمبود آب بدن جبران شود.
نوشیدن آب کافی هنگام ورزش
آیا خوردن آب سرد در حین ورزش، درست است یا غلط!
طبق نظر کارشناسهای سلامت ورزشی، نوشیدن آب سرد هنگام ورزش معمولاً عملکرد فیزیولوژیکی بدن را کاهش میدهد. این امر باعث اُفت کارایی عضلات می شود. زیرا بدن برای استفاده و جذب سریع آب نیاز دارد که دمای آب حداقل ۳۵ درجه سانتیگراد باشد.
حالا اگر آب سرد وارد معده شود ابتدا بدن سعی می کند که آن را به دمای مطلوب برساند و سپس جذب کند. که این کار خود باعث صرف زمان و مصرف انرژی مضاعف برای ورزشکار می شود.
گردآوری، ویرایش و نگارش : کاروک