بیماری کوید۱۹ و ویروس کرونا چیست ؟

ویروس کرونا چیست؟ ویروس‌های کرونا خانواده بزرگی از‌ انواع ویروس‌ها هستند که می‌توانند هم حیوانات و هم انسان‌ها را به بیماریهای حاد عفونی، بخصوص در سیستم تنفسی  مبتلا کنند. تا امروز تعداد زیادی از انواع ویروس‌های کرونا شناخته ‌شده‌اند، که باعث مبتلا شدن افراد به طیفی وسیعی از عفونت‎های دستگاه تنفسی می‌شوند.
از سرماخوردگی گرفته تا ابتلا به بیماری‌های شدیدتری مانند سندروم تنفسی خفیف ( مرس-MERS ) و یا سندروم تنفسی حاد ( سارس-SARS ). در این میان یکی از انواع ویروس های خانواده کرونا که در ماههای آخر سال ۲۰۱۹ میلادی کشف شد، عامل ابتلا به بیماری کوید۱۹ شده است.
ویروس کرونا چیستویروس کرونایی که از اواخر سال میلادی ۲۰۱۹ همه گیر شده است، موجب بیماری ویروس کرونا می شود. این ویروس نوظهور و یاغی، تا قبل از شروع طغیان آن در دسامبر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان کشور چین، کاملاً ناشناخته بود.

علائم ابتلا به بیماری ویروس کرونا چیست؟

تب، خستگی مفرط و سرفه‌های خشک رایج‌ترین علائم ابتلا به بیماری ویروس کرونا هستند. البته بعضی از بیماران ممکن است علائم دیگری هم، مثل درد و کوفتگی، گرفتگی بینی، آبریزش بینی، گلودرد و یا اسهال هم داشته باشند.
در بیشتر مواقع این علائم معمولاً خفیف هستند و شروع و پایان آنها تدریجی و ملایم است. همچنین برخی از افراد مبتلا ممکن است که هیچ یک از علائم بیماری را تجربه نکرده و حتی کمی هم احساس بیماری نداشته باشند.
خوشبختانه بیشتر مبتلایان ( یعنی حدود ۸۰ درصد ) بدون نیاز به دارو و درمان خاصی بهبود پیدا می‌کنند. ولی متأسفانه تقریباً از هر ۶ نفر مبتلا به ویروس کوید۱۹، یک نفر آنها به شدت بیمار شده و دچار علائم شدید و تنگی نفس می‌شود.
در افراد سالمند و کسانی که بیماری‌های زمینه‌ای مانند فشار خون بالا، بیماریهای قلبی عروقی و یا دیابت دارند، احتمال وخامت و شدّت بیماری بیشتر است. حتماً کسانی که علائم تب و سرفه شدید و یا تنگی نفس دارند باید به پزشک مراجعه کنند.

بیماری تنفسی کرونا چطور انتقال پیدا می کند؟

متأسفانه سرعت انتقال بیماری ویروس کرونا از افراد بیمار ( حامل ویروس ) به دیگر افراد سالم بالا است. در بیشتر موارد این بیماری از طریق قطرک‌هایی که با سرفه یا بازدم از دهان و بینی شخص مبتلا به کوید۱۹ به اطراف پراکنده می‌شود، به دیگران نیز سرایت پیدا می کند.
بیماری ویروس کرونا این قطرک‌ها معمولاً بر روی وسایل و سطوحی که در اطراف فرد بیمار قرار دارد، پخش‌ می‌شوند. سپس اگر سایر افراد سالم به این وسایل یا سطوح آلوده دست بزنند و بعد با همان دست چشم ها، دهان و بینی خود را لمس کنند، به احتمال زیاد به بیماری کوید۱۹ مبتلا می‌شوند.
همچنین امکان ابتلا هوایی از طریق تنفس قطرک‌های ناشی از سرفه یا بازدم فرد مبتلا به بیماری کوید۱۹ نیز وجود دارد. به همین دلیل است که گفته می شود باید از فرد مبتلا به کوید۱۹ ‌‌ حداقل ۱/۵ متر ( یاحدود ۵ فوت ) فاصله بگیرید.

آیا بیماری تنفسی کرونا ( کوید۱۹ ) از فرد فاقد علائم ظاهری بیماری نیز، به دیگران منتقل می شود؟

اصلی ترین طریقه انتشار این بیماری، از طریق قطرک‌های بسیار ریز تنفسی است که همراه با سرفه‌های فرد مبتلا در محیط پخش می‌شود. بنابراین احتمال ابتلا به ویروس کوید۱۹ از طریق تماس با فردی که هیچ علامت ظاهری ندارد، بسیار کم است.
البته باید توجه کرد که بسیاری از مبتلایان به کوید۱۹، به ویژه در مراحل اولیه این بیماری، علائم خفیف و عمدتاً غیر مشهود دارند.

برای چه کسانی احتمال دارد که به نوع شدید بیماری کوید۱۹ مبتلا شوند؟

متأسفانه بیماری تنفسی کرونا در سالمندان و افرادی که دارای بیماری‌های زمینه‌ای ( مثل فشار خون بالا، بیماریهای قلبی عروقی، سرطان و دیابت ) هستند، بیشتر از سایر افراد معمولی به شکل شدید ظهور و بروز پیدا می‌کند.

بیماریهای قلبی عروقیآیا می توان گفت که مصرف آنتی‌بیوتیک در جلوگیری از ابتلا به بیماری ویروس کرونا یا حتی درمان آن مؤثر است؟

خیر

زیرا آنتی‌بیوتیک‌ها اصولاً هیچ تأثیر خاصی در جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های ویروسی ندارند. آنها فقط در درمان عفونت‌های باکتریایی معمولی مؤثر هستند. پس به این دلیل که بیماری کووید-۱۹ عامل ویروسی حاد دارد، آنتی‌بیوتیک ها هیچ اثر خاصی بر آن ندارند.