به زبان پزشکی، سرفه خشک به سرفهای اطلاق میشود که در مجراهای تنفسی فرد، مُخاط یا خِلط تولید نمیکند و متخصصان پزشکی اصطلاحاً آن را به عنوان سرفه غیر مولد میشناسند. صرف نظر از علل این عارضۀ ناخوشایند، اگر سرفه خشک مداوم و مستمر ادامه پیدا کند، میتواند به طور جدی زندگی روزمرۀ هر کسی را تحت تأثیر منفی قرار دهد.
درمان سرفه خشک با چند روش خانگی ساده
به خصوص زمانی که شب است و انسان احتیاج به استراحت دارد. البته خیلی وقتها سرفه کردن پدیدهای طبیعی است که اتفاقاً در پاکسازی بدن از مواد زائد محرک و عفونتها نقش خوبی دارد. اما استمرار سرفه واقعاً نشانه چیست! و چطور باید با آن مواجه شد؟. پیدا کردن بهترین راه درمان سرفه وابستگی کاملی به علت اصلی بروز آن دارد. در بیشتر موارد دلیل سرفه میتواند انواع آلرژیها، عفونتها و حتی بازگشت اسید معده به کانال مری باشد(رِفلاکس).
به نظر پزشکان، سرفه یک نوع بازتاب حالت درونی انسان است که میتواند هم طبیعی باشد و هم ممکن است نشاندهنده یک روند بیماری خطرناک باشد. در این صورت برای پیشگیری از ادامه روند بیماری و معالجه حتماً باید به متخصصین این امر رجوع کرد. اما در اینجا، شما را با چند روش درمان ساده برای مقابله با سرفههای نه چندان خطرناک آشنا میکنیم.
درمان سرفه خشک با چند روش خانگی ساده
چند درمان خانگی و سریع برای سرفه خشک
عسل فقط خوشمزه نیست!
بر مبنای تحقیقات پزشکی، عسل اُرگانیک میتواند در تسکین سرفه خشک نقش مؤثری ایفا کند. در یک آزمایش میدانی نیز که برای تست معالجه شبانه کودکان انجام شده، تأثیر عسل و داروی ضد سرفه دکسترومتورفان با حضور گروهی از شاهدان، مقایسه شده. نتایجی جالب حاکی از این بود که عسل بیشترین اثر را نسبت به داروی دکسترومتورفان در تسکین و کاهش سرفه دارد.
درمان سرفه خشک با چند روش خانگی ساده
در نتیجه این آزمایش، والدین کودکان استفاده از عسل را برای درمان سرفههای ناشی از سرماخوردگی کودکان خود، به داروی دکسترومتورفان ترجیح دادند. شما میتوانید برای معالجه، دو قاشق چایخوری عسل را در یک فنجان آب ولرم حل کنید و یک یا دو بار در هر روز از آن بنوشید. ترجیهاً ابتدای صبح و شبها قبل از خواب.
نکته کلیدی پیش از مصرف عسل برای اطفال
حتماً توجه کنید که مصرف عسل برای کودکان زیر یک سال ممنوع است. چون میتواند باعث واکنشهای آلرژیک شدید و حساسیتهای دائمی برای کودک شود.
چرا از زنجبیل برای درمان سرفه خشک استفاده نمیکنید
درمان سرفه خشک با چند روش خانگی ساده
گیاه گلدار زنجبیل به دلیل داشتن فواید و خواص ضد التهابی، قادر است سرفههای خشک و حتی سرفههای ناشی از بیماری آسم را تسکین دهد. به گفته کارشناسان، برخی از ترکیبات ضد التهابی موجود در گیاه زنجبیل باعث نرم شدن غشای مخاطی سیستم تنفسی میشود و این میتواند سرفه را کاهش دهد.
مایعات را دست کم نگیرید
آیا میدانید هیدراته ماندن بدن و مصرف مایعات به اندازه کافی، برای کسانی که سرفه میزنند یا حتی سرما خوردهاند چقدر اهمیت دارد؟. تحقیقات نشان دهنده این است که نوشیدن مایعات با دمای محیط، سرفه، آبریزش بینی و عطسه را میتواند کاهش دهد.
درمان سرفه خشک با چند روش خانگی ساده
با این وجود، اگر علائم بیماری شما، چیزی بیشتر از یک سرماخوردگی یا آنفولانزای معمولی را نشان میدهد، توصیه میشود از نوشیدنیهای گرمتر استفاده کنید. به خاطر داشته باشید نوشیدنیهای گرم قادر هستند عوارض بیشتری، مِن جمله گلو درد، لرز، کوفتگی و خستگی بدنی را هم کاهش دهند. مطمئن باشید تسکین علائم و عوارض بیماری، بلافاصله بعد از تناول مایعات گرم شروع میشود و حس خوبی به انسان دست میدهد.
از رایجترین نوشیدنیهای گرم و مؤثر برای رفع سرفه میتوان به: آب گوشت، مرغ یا سبزیجات (انواع سوپهای رقیق)، دمنوشهای ملایم گیاهی، چای سیاه با کمترین مقدار کافئین، آب گرم میوهها و حتی آب گرم معمولی اشاره کرد.
درمان سرفه خشک با کمک ریشه گل ختمی
طبق شواهد تاریخی ریشه گل ختمی، سابقهای طولانی در معالجه و تسکین انواع سرفه و گلودردها دارد. این گیاه دارویی مقدار زیادی ماده موسیلاژ در خود دارد [لیزاب یا موسیلاژ به گروهی از ترکیبات گیاهی گفته میشود که مملو از پلی ساکارید هستند. موسیلاژ در زمان تماس با مواد دیگر حل میشود و مادهای لَزِج، مانند ژلاتین تولید میکند و حجیم میشود. لیزابها یا موسیلاژها دارای خاصیت ضد التهابی، مرطوب کنندگی، نرم کنندگی، چسبندگی و بادکنندگی هستند. لذا مصرف آنها موجب تسهیل در خروج فضولات و عفونتها از مجاری گوارشی و رودهها میگردد].
درمان سرفه خشک با چند روش خانگی ساده
به همین دلیل است که ریشه گل ختمی میتواند تحریکات ناخوشایند ناشی از سرفههای خشک را کاهش دهد. در همین راستا شربت گیاهی و ضد سرفه حاوی ریشه گل ختمی، آویشن و عشقه (نوعی گیاه)، به طور مؤثری سرفههای ناشی از انواع سرماخوردگیها و عفونتهای دستگاه تنفسی را تسکین میبخشد. شما میتوانید ریشه گل ختمی را به دو صورت گیاه خشک شده یا دمنوش کیسهای آماده تهیه و استفاده کنید.
برای مصرف به روش ساده، ریشه گل ختمی را با آب داغ و به مدت ۱۰ دقیقه دَم کرده و سپس میل کنید. توجه کنید هر چه مدت زمان خیس خوردن ریشه گیاه گل ختمی در آب داغ بیشتر باشد، موسیلاژ و لعاب زیادتری از آن وارد آب میشود. مختصر عوارض جانبی ریشه گل ختمی، میتواند کمی ناراحتی معده باشد که البته با نوشیدن مایعات بیشتر میتوان به راحتی این مشکل را حل کرد.
تأثیر آویشن برای درمان سرفه خشک
گیاه آویشن علاوه بر کاربرد غذایی در آشپزی، استفادههای دارویی نیز دارد، و از جمله درمانهای رایج برای رفع مشکل سرفه خشک، گلودرد، برونشیت (التهاب ریه) و مشکلات گوارشی محسوب میشود. آزمایشات علمی هم نشانگر این واقعیت است که انواع شربتهای ضد سرفه که حاوی عُصاره برگهای آویشن هستند، خیلی بهتر و سریعتر از شربتهای دیگر، سرفههای خشک مبتلایان به برونشیت حاد را آرامش و تسکین میدهد.
واضحترین دلیل این امر وجود آنتیاکسیدانهای قوی در این گیاه است. بنابراین عاقلانهتر این است که برای درمان سرفه خشک از شربتهای ضد سرفهای که حاوی آویشن هستند استفاده کنید. اما اگر به هر دلیلی خواستید خودتان یک شربت طبیعی ضد سرفه درست کنید، میتوانید با افزودن ۲ قاشق چایخوری آویشن خشک پودر شده به یک لیوان آب داغ و صاف کردن آن بعد از ۱۰ دقیقه، یک دمنوش آویشن با کیفیت داشته باشید.
۲ نکته مهم
_حتماً قبل از مصرف شربتها و دمنوشهای آویشن، مطمئن شوید که به آویشن حساسیت و آلرژی ندارید. بارزترین علائم آلرژی به آویشن در آغاز شبیه مسمویت غذایی خود را نشان میدهد.
_سعی کنید بیش از ۱۰۰ الی ۱۲۰ میلیلیتر دمنوش آویشن در شبانه روز مصرف نکنید.
گردآوری، ویرایش و نگارش : کاروک