پیشگیری از بیماری ام اس (Multiple Sclerosis) امروزه به یکی از مهمترین دغدغههای افرادی بدل شده، که در میان نزدیکان و اقوام خود فردی را با اختلال ام اس مشاهده میکنند. مثلاً اگر پدر یک خانواده یا مادر دچار این اختلال باشند فرزندان و حتی اطرافیان به طور جدی نگران این موضوع میشوند که آیا در آیندهای نه چندان دور، آنها نیز ممکن است این تجربه تلخ را داشته باشند!.
راهکارهای پیشگیری از بیماری ام اس
البته این نگرانی هم چندان بیراه نیست، زیرا ام اس یک بیماری کاملاً تدریجی و کُند پیشرونده است. یعنی ممکن است ما بدون اینکه بدانیم در مراحلی از شروع ام اس قرار گرفته باشیم! و خود ما و اطرافیان علائم خاصی را حس نکنیم.
واقعاً آیا میتوان به پیشگیری امیدوار بود؟
محققان و متخصصان پزشکی مدرن هنوز قادر به ایجاد روشهای درمان قطعی و حتی پیشگیری کامل از بیماری ام اس (MS) نشدهاند. اصلیترین دلیل این امر هم این است که منشأ بنیادین بروز این اختلال و بیماری هنوز به طور کامل شناخته شده نیست. کارشناسان حوزه پزشکی اما اعتقاد دارند که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی میتوانند مُنجر به شکلگیری و رشد عارضه ام اس در انسانها شوند.
راهکارهای پیشگیری از بیماری ام اس
امید است در آیندهای نزدیک، شناسایی این عوامل بتواند موجب آشکار شدن علل دقیق ابتلا به ام اس شود. تا آن روز، پیشگیری از ام اس فقط در دستان علم پزشکی نیست! و این ما هستیم که میتوانیم با ایجاد تغییراتی در شیوه و سبک زندگی خود باعث کاهش خطر ابتلا به این بیماری رنجآور شویم.
کارهای مهمی که ما برای جلوگیری از ابتلا به بیماری ام اس باید انجام دهیم
به سیگار یک نه مردانه بگویید!
مصرف مستقیم سیگار و حتی قرارگیری در معرض دود آن، یکی از عوامل اصلی خطرزا برای ابتلا به بیماری ام اس بشمار میرود. تا جایی که احتمال گرفتار شدن به این بیماری را به میزان یک و نیم برابر نسبت به اشخاص غیر سیگاری افزایش میدهد.
راهکارهای پیشگیری از بیماری ام اس
اطمینان داشته باشید هرچه بیشتر سیگار بکشید، خطر ابتلا به همان میزان بالاتر میرود. به هر ترتیب، اگر روزی هم دچار MS شُدید، آن وقت است که دلیل محکمتری برای ترک سیگار خواهید داشت. بسیاری از مطالعات علمی هم نشان میدهد، استعمال سیگار میتواند باعث پیشرفت سریع بیماری ام اس شود.
سعی کنید روی یک مقیاس وزنی متعادل بمانید
حفظ و مراقبت از شاخص توده بدنی سالم (Body Mass Index) یکی دیگر از مهمترین راههای کاهش خطر ابتلا به عارضه ام اس (MS) است. زیرا طبق گزارشات و تحقیقات میدانی پزشکی، داشتن اضافه وزن (یعنی شاخص BMI بیش از ۲۵) موجب افزایش احتمال مبتلا شدن به بیماری MS میشود.
راهکارهای پیشگیری از بیماری ام اس
بر اساس مستندات علمی انکار ناپذیر، افرادی که در سن ۲۰ سالگی دارای بدنی با چربی بالا و چاق هستند، با احتمال دو برابر بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به بیماری ام اس قرار دارند. جالب است که بدانید چاق شدن میتواند میزان جذب ویتامین D را در بدن پایین آورد و در نتیجه شرایط را برای ابتلای سریعتر به ام اس در افراد چاق مهیا کند.
مصرف اُمگا ۳ را بیشتر کنید
درست است که داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل برای حفظ وزن در یک بازه طبیعی بسیار مهم است، اما در عین حال باید اطمینان حاصل شود که تمامی مواد مغذی و مورد نیاز برای تقویت سیستم ایمنی و عصبی به بدن میرسد. طبق مطالعات پزشکی، مشخص شده است کشورهایی که در آنها اکثریت مردم تخم مرغ اُرگانیک، گردو، بادام، زیتون، آواکادو، ماهی و فراوردههای دریایی به اندازه کافی مصرف میکنند، به شکل ملموسی کمتر به ام اس مبتلا میشوند.
راهکارهای پیشگیری از بیماری ام اس
به عقیده کارشناسان این میتواند به دلیل اثرات مثبت ضد التهابی روغن اُمگا ۳ روی نُسوج، بافتها و رشتههای عصبی قسمتهای مختلف مغز تا انتهای نخاع باشد. تحقیقات آزمایشگاهی نیز نشان میدهد مصرف مکملهای روغن اُمگا ۳ در افراد مبتلا به ام اس باعث کاهش قابل قبول روند پیشرفت بیماری و بهبود تدریجی معلولیت میشود.
گردآوری، ویرایش و نگارش : کاروک