دلیل بیماری سرماخوردگی و آنفولانزا چیست؟
در واقع بیش از ۲۰۰ نوع مختلف ویروس می توانند عامل سرماخوردگی و آنفولانزای فصلی باشند، که در مورد بیماری آنفولانزا معمولاً دو نوع ویروس A و B ، دلیل اصلی بروز بیماری در انسان به شمار میرود. اما به تجربه ثابت شده که غالباً ویروس نوع A عامل شیوع و همهگیری سالانه این بیماری است.
متأسفانه تحقیقات نشان داده که این دو نوع ویروس هر ساله به طرز مشهودی تغییر شکل میدهند و زیرنوعهای جدیدی را از خود تولید میکنند که با ویروس اولیه تفاوت فاحشی دارند، البته این ویروسهای جدید نیز همچنان برخی از ویژگیهای ویروس اولیه را در خود حفظ می کنند.
خوشبختانه، هر چند که ویروسهای آنفولانزای فصلی هر سال تغییر می کنند اما چون فقط شامل دو نوع اصلی هستند، برای آنها می توان واکسن های مربوطه را تهیه کرد. ولی در مورد ویروسهای بیماری سرماخوردگی به علت تعداد و تنوع زیاد ویروسها این امر صادق نیست و نمی توان واکسن خاصی را تجویز کرد.
در واقع در سرماخوردگی ما باید به نوعی بدن خود را بوسیله یک سبک زندگی سالم و طبیعی قوی کنیم تا اگر بدن دچار حمله ویروسی شد بتواند به کمک سیستم ایمنی بومی خود با ویروسها مقابله کند و در یک کلام باید بدنی خوش بنیه داشته باشیم!.
تفاوتهای بیماری سرماخوردگی با آنفولانزا در چیست!
بیماری سرما خوردگی و آنفولانزا تا حد زیادی علائمی مشابه دارند. می توان گفت که سرما خوردگی معمولا از لحاظ عوارض بالینی خفیف تر است در حالی که بیماری آنفولانزا به نسبت علائم شدید تر و وخیم تری دارد. سرما خوردگی غالباً علاوه بر احساس خستگی با عطسه، سرفه و آب ریزش بینی نیز همراه است.
البته ممکن است به همراه تب نبوده یا اینکه تب پایین وجود داشته باشد. هچنین در سرماخوردگی ممکن است کوفتگی عضلانی و سوزش گلو، اشک ریزی چشم و سر درد هم دیده شود. اما آنفولانزا معمولا به طور ناگهانی شروع می شود و بسیار هم آزار دهنده است. بیمار بسیار احساس ضعف و خستگی مفرط می کند و معمولاً تب زیادی هم دارد.
علائـــم دیگر آن شامل سرفه های خشک، آبریزش از بینی، لرز سرد، درد عضلانی شدید معمولاً در عضلات بزرگ، سر درد شدید، درد چشم و گلو درد، می باشد. همچنین مدت زمان بیشتری طول می کشد تا بیماری آنفولانزا کاملا خوب شود اما در سرما خوردگی طول درمان بیماری کمتر است.
چند روش مهم پیشگیری
۱. واکسن بزنید
واکسیناسیون اولین گام برای پیشگیری از آنفولانزا محسوب می شود. به طور کلی، همه افراد سالم هم بهتر است که در ابتدای فصل سرما واکسینه شوند.
۲. در طول ۲۴ ساعت شبانه روز دستهای خود را چندین مرتبه بشویید
معمولاً ویروس های سرماخوردگی و آنفولانزا از طریق تماس غیر مستقیم گسترش می یابند. مثلاً شخصی روی دست خود عطسه کرده و سپس یک جسم را لمس می کند. حالا نفر بعدی که این جسم را لمس کند به راحتی ویروس به دستهایش منتقل می شود و از آنجا هم از طریق بینی یا چشم به داخل بدن راه می یابد. بنابراین می توان گفت که شستن مکرر دستها یکی از بهترین روش ها برای پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزای فصلی است.
۳. حتماً موقع سرفه جلوی دهان و بینی خود را با یک دستمال تمیز بگیرید
در مواقعی که ما سرفه یا عطسه می زنیم، ذرات انبوهی از ویروسهای مضر سرماخوردگی و آنفولانزا در هوای مجاور ما پخش میشود که این ویروسها براحتی میتوانند افرادی را که در نزدیکی ما هستند به بیماری مبتلا کنند. بنابراین چه از لحاظ اخلاقی و انسانی و چه به لحاظ اجتماعی و فرهنگی نباید کاری کنیم که از ما به کسی صدمه برسد! چاره مشکل یک دستمال ساده و تمیز است، به همین راحتی.
۴. آب و مایعات بنوشید
آب سالم می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن انسان کمک زیادی کند و روند درمان بیماری آنفولانزا را سرعت ببخشد. در هنگام بیماری سرماخوردگی یا آنفولانزا به دلیل مبارزه سیستم ایمنی بدن انسان با ویروسها، آب زیادی در بدن مصرف می شود. اگر رنگ ادرار شما زرد یا زرد تیره است باید حتماً آب سالم یا مایعات مفید و سریع الجذب مصرف کنید تا تعادل هیدراتاسیون بدن شما برقرار شود و سیستم ایمنی شما بهترین مبارزه را با ویروسها انجام دهد.
۵. سبزیجات سبز و رنگی را فراموش نکنید
سبزیجات رنگی وآنها که دارای برگ سبز و آبدار هستند، معمولاً سرشار از انواع ویتامین های مفید می باشند. این ویتامین ها در حفظ و بالا بردن سطح کارایی سیستم ایمنی بدن شما بسیار کمک می کنند. بخصوص اگر به شکل انواع سوپ و آب پز مورد استفاده قرار گیرند.
۶. از ویتامین های D و C در برنامه تغذیه ای خود حتماً استفاده کنید
آزمایشهای میدانی نشان میدهد، کمبود ویتامین D در انسان منجر به ضعف سیستم ایمنی بدن، رشد ضعیف استخوانها و مشکلات قلبی عروقی میشود. غیر از نور آفتاب که مهمترین و بهترین منبع ویتامین D محسوب میشود، می توان از غذاهایی مانند زرده تخم مرغ، قارچ سالم، ماهی آزاد رودخانهای یا دریایی، کنسرو تن ماهی، جگر و گوشت گاو نیز به عنوان منبعی برای تأمین این ویتامین حیاتی استفاده کرد.
۷. خواب کافی در طول شبانه روز
پژوهشها نشان میدهد بزرگسالانی که حداقل ۸ ساعت در هر شب میخوابند، بدن آنها مقاومت بیشتری در برابر انواع ویروسهای سرماخوردگی فصلی و آنفولانزا از خود نشان میدهد. همچنین تحقیقات نشان میدهد، کسانی که هر شب هفت ساعت یا کمتر میخوابند، در بلند مدت حدود ۱۰ درصد بیشتر از افراد دیگر از هجوم ویروسها آسیب میبینند و دچار امراض ویروسی میشوند.
دلیل این امر این است که بدن انسان در طول مدت زمان یک سیکل خواب کامل نوعی پروتئین به نام سیتوکین را در جریان خون آزاد میکند که این سیتوکینها خود عامل مهمی برای تنظیم عملکرد سیستم ایمنی بدن هستند و به سیستم ایمنی در مبارزه علیه عفونتهای ویروسی کمک فراوانی میکنند.
۸. خودداری از لمس صورت با دستهای کثیف
مجرای بینی، گوشه ها و سطح چشمها رایجترین مکانهای نفوذ برای ورود میکروبهای آنفولانزا و سرماخوردگی فصلی به شمار میروند، به همین دلیل بهتر است تا زمانی که از پاکیزگی دستهایتان کاملاً مطمئن نشدهاید از لمس کردن صورت خود اجتناب نمایید. از میان تمام راهکارها این کار یکی از بهترین روشهای پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا محسوب میشود.
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک