تعریق زیاد نشانه چیست؛ آیا آن را جدی بگیریم!//. به طور کلی، از نظر پزشکی “هایپرهیدروزیس (hi-pur-hi-DROE-sis)” عبارتی است که برای تعریق بیش از حد و غیر متعارف به کار میرود. و این لزوماً به مسئله گرما یا ورزش و تحرک بدنی مربوط نمیشود. شما ممکن است آنقدر عرق کنید که از بین لباسهایتان سرازیر شود یا مثلاً از پشت دستانتان چکه کند. این تعریق شدید به راحتی میتواند روز شما را مختل کند و باعث اضطراب و خجالت اجتماعی شود.
تعریق زیاد نشانه چیست؛ باید حساس شد؟!
البته روشهایی درمانی برای هایپرهیدروزیس وجود دارند که معمولا میتوانند کمک کنند. این روشها اغلب با مصرف داروهای ضد تعریق معمولی شروع میشوند. اگر اینها کمکی نکرد، ممکن است لازم باشد داروها و درمانهای پیشرفتهتری را امتحان کنید. هر چند در موارد شدید، پزشک متخصص حتی میتواند جراحی را برای برداشتن غدد عرق یا قطع رشتههای عصبی مربوط به تولید بیش از حد عرق، پیشنهاد کند. گاهی هم ممکن است یک بیماری زمینهای دلیل تعریق زیاد باشد که با درمان آن مشکلتان حل شود.
علامت خاص هایپرهیدروزیس (hi-pur-hi-DROE-sis)
همانطور که گفتیم، نشانه اصلی عارضه هایپرهیدروزیس تعریق شدید است. این نوع تعریق فراتر از عرق کردن ناشی از قرار گرفتن در یک محیط گرم، ورزش، یا حتی احساس اضطراب و استرس شدید است. در این حالت معمولاً کف دستها، پاها، زیربغل و کل صورت شما درگیر میشود. این مدل، حداقل یک بار در هفته زمانی که شما بیدار هستید برایتان اتفاق میافتد. و غالباً تعریق در هر دو طرف بدن نمایان میشود.
تعریق زیاد نشانه چیست؛ باید حساس شد؟!
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
در مواردی، تعریق بیش از حد، نشانه یک بیماری جدی در بدن شما است. اگر تعریق شدید همراه با سرگیجه، درد در قفسه سینه، گلو، فک، بازوها و شانههایتان باشد و یا پوستتان سرد شود و نبض شما سریع بزند، فوراً باید به پزشک مراجعه کنید.
همچنین در موارد زیر هم باید به متخصص رجوع کنید
۱- اگر عرق کردن، برنامههای روزانه شما را مختل میکند
2- در صورتی که عرق کردن باعث ناراحتی عاطفی یا انزوای اجتماعی شما میشود
3- اگر به طور ناگهانی و بیشتر از حد معمول شروع به عرق کردن میکنید
4- در حالتی که بدون هیچ دلیل خاصی عرق شبانه را به شکل شدید تجربه میکنید
تعریق زیاد نشانه چیست؛ باید حساس شد؟!
علل عارضه هایپرهیدروزیس (hi-pur-hi-DROE-sis)
در حالت طبیعی، عرق کردن مکانیسم تکامل یافته بدن برای خنک کردن خود است. هنگامی که دمای بدن شما افزایش مییابد، سیستم عصبی به طور خودکار غدد عرقریز را تحریک میکند. مثلاً عرق کردن در کف دستها، زمانی که عصبی هستید، رخ میدهد. به طور کلی ما دو نوع هایپرهیدروزیس (hi-pur-hi-DROE-sis) داریم.
هایپرهیدروزیس اولیه، که به دلیل سیگنالهای عصبی معیوب ایجاد میشود. این باعث میشود غدد عرقریز آکرین، بیش فعال شوند. در این حالت معمولاً کف دستها، کف پاها، زیر بغل و حتی گاهی تمام صورت درگیر میشود. جالب اینجاست تا به امروز هیچ دلیل پزشکی قانع کنندهای برای این نوع هایپرهیدروزیس مطرح نشدهاست. این نوع از هایپرهیدروزیس را میتوان در کنار خانواده و با اجرای طیفی از روشهای سنتی کنترل و درمان کرد.
تعریق زیاد نشانه چیست؛ باید حساس شد؟!
و اما هایپرهیدروزیس ثانویه معمولاً به دلیل یک نوع بیماری زمینهای یا مصرف برخی داروها مانند مسکنها، داروهای ضد افسردگی و بعضی از داروهای هورمونی ایجاد میشود. این نوع هایپرهیدروزیس میتواند باعث تعریق زیاد در سراسر بدن انسان شود. بیماریهای زمینهای متداول که میتوانند منشأ بروز هایپرهیدروزیس شوند عبارتنداز:
۱- دیابت
2- گُر گرفتگیهای دوران یائسگی در خانمها
3- مشکلات تیروئید
4- برخی از انواع سرطانها
5- اختلالات سیستم عصبی
6- عفونتها
عواملی دیگر برای عارضۀ تعریق زیاد
۱- داشتن یک خویشاوند خونی مانند والدین، خواهر و برادر یا پدربزرگ و مادربزرگ که به شدت عرق میکنند
2- مصرف یک سری داروها یا مکملهایی که موجب تعریق بیش از حد میشوند
3- داشتن یک بیماری غیر زمینهای پزشکی، مثلاً ابتلا به نوعی ویروس
تعریق زیاد نشانه چیست؛ باید حساس شد؟!
برخی از عوارض هایپرهیدروزیس
عفونتها: افرادی که زیاد عرق میکنند بیشتر در معرض عفونتهای پوستی هستند.
اثرات اجتماعی و عاطفی: داشتن دستهایی که آب از آنها سرازیر میشود و یا لباسهای خیس عرق میتواند برای هر کسی خجالتآور باشد. این وضعیت میتواند بر پیگیری اهداف کاری و تحصیلی شما تأثیر منفی بگذارد.
منبع: میکلینیک
ویرایش و نگارش: کاروک