درمان کمبود آهن بدن؛ از اوجب واجبات\\. عارضۀ کم خونی (Anemia) وقتی اتفاق میافتد که در خون شما به اندازه کافی گلبول قرمز سالم وجود نداشته باشد. این وضعیت عمدتاً در اثر عواملی مثل: از دست دادن خون بدن، از بین رفتن گلبولهای قرمز یا ناتوانی بدن در تولید سلولهای قرمز خون ایجاد میشود.
انواع مختلفی از بیماری آنِمی (کم خونی) وجود دارد. شایعترین نوع آنمی، کم خونی ناشی از فقر یون آهن (Fe+2 یا Fe+3) است. گلبولهای قرمز خون حاوی نوعی پروتئین به نام هِموگلوبین هستند. هموگلوبین پر از شکل خاصی از عنصر آهن است. بدون این آهن، بدن شما قادر به ایجاد هموگلوبینهای مورد نیاز برای ایجاد گلبولهای قرمز بیشتر، به منظور تحویل خون غنی از اکسیژن به ارگانهای حیاتی بدن نیست.
یون آهن همچنین یکی از اجزای تشکیل دهنده میوگلوبین (پروتئین ذخیره کننده اکسیژن در ماهیچههای بدن) است. این اکسیژن هنگام کار با ماهیچهها استفاده میشود.
نقش تغذیه در درمان کمبود آهن بدن
فقدان ویتامینها و از جمله فولات (فرم اُرگانیک و طبیعی ویتامین B9 است) و ویتامین B12 میتواند بر توانایی بدن شما برای تولید گلبولهای قرمز تأثیر منفی بگذارد. یعنی اگر بدن شما نتواند این ویتامینها را به درستی به کار گیرد، به احتمال زیاد دچار کم خونی جدی میشوید و باید درمان کمبود آهن خون خود را خیلی زود شروع کنید.
داشتن یک رژیم غذایی سرشار از یون آهن و ویتامینهای گروه B و C ،بسیار برای پیشگیری و رفع عارضۀ کم خونی مهم و حیاتی است. تمام برنامههای پزشکی برای درمان کمبود آهن بدن، لااقل شامل یکسری تغییرات در رژیم غذایی هستند.
بهترین برنامه رژیم غذایی برای بهبود کم خونی باید شامل غذاهای سرشار از آهن و سایر ویتامینهای ضروری برای ساخت هموگلوبین و در نتیجه تولید گلبولهای قرمز باشد. همچنین باید شامل آن دسته از مواد غذایی باشد، که به بدن شما برای جذب بهتر آهن کمک کند.
راهکار درمان فقر آهن با تغذیه
به طور کلی در همه غذاها دو نوع یون آهن میتواند وجود داشته باشد. یکی آهن هِم (به فرانسوی: Hème) و دیگری آهن غیر هِم. یون آهن هِم در گوشت، مرغ و غذاهای دریایی به مقدار کافی یافت میشود. آهن غیر هِم نیز در پروتئینها و غذاهای گیاهی و البته غذاهای غنی شده یافت میشود.
برای درمان فقر آهن با تغذیه، باید توجه داشت که بدن ما انسانها میتواند هر دو نوع این یونهای آهن را جذب کند. اما تحقیقات نشان میدهد که آهن “هِم” تا حدی بهتر در بدن جذب میشود. مقدار توصیهای برای مصرف روزانه آهن ۱۰ میلیگرم میانگین برای آقایان، و ۱۲ میلیگرم میانگین برای خانمها است.
البته برای خانمهای باردار حداکثر تا ۲۵ میلی گرم هم توصیه میشود. برای درمان کمبود آهن بدن غیر از بکارگیری رژیمهای غذایی روشهای دارویی نیز وجود دارد. که البته باید با نظر و تجویز پزشک متخصص در این زمینه، پیگیری شود.
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک