تحقیقات جدید در سالهای اخیر نشان میدهد که آلودگی گوشی همراه یا موبایل ممکن است به طور میانگین در حدود هشت برابر بیشتر از یک صندلی توالت فرنگی در یک سرویس بهداشتی عمومی باشد.
در این میان جالب این است که بدانید آزمایشها نشان میدهد، تلفنهای همراهی که دارای پوششهای چرمی هستند، بیشترین باکتریها را به خود جذب میکنند. اما حتی تلفن های همراه با پوششهای دیگر و خشک پلاستیکی هم بیشتر از شش برابر صندلیهای توالت فرنگیها میکروب به خود جذب میکنند.
با وجود این، بررسیهای ثبتی در سازمانهای دولتی نشان میدهد که حداقل دو پنجم از کارکنان این سازمانها هنگامی که به توالت میروند گوشی موبایل خود را نیز با خود به داخل توالت میبرند و معمولاً از آن استفاده هم میکنند.
حالا واقعاً آلودگی گوشی موبایل چقدر میتواند باشد؟
یکی از شرکتهای تحقیقاتی اروپایی که در زمینه بهداشت و سلامت کار میکند، با کمک ابزارهای پیشرفته ای که میکروبهای زنده و فعال را روی سطوح مختلف به صورت نقاطی روشن نمایان میکند، سطوح تعدادی از گوشیهای تلفن همراه هوشمند را با سطوح صندلیهای توالت فرنگیها از لحاظ انواع آلودگیهای میکروبی و باکتریایی مقایسه کرده است.
نتیجه آزمایشها مشخص کرده که روی سطوح صندلی توالت فرنگیها بیش از ۲۲۰ نقطه روشن که باکتریها و میکروبهای مضر در آن کمین کرده بودند، وجود دارد. در حالی که یک تعداد تلفن همراه که بوسیله این ابزار اسکن شد، به طور میانگین ۱۶۰۰ نقطه روشن را روی خود نشان دادند.
یک محقق میکروبشناسی هم در دانشگاه آبردین اسکاتلند در این مورد میگوید: بسیاری از میکروبها و ویروسهایی که روی گوشی همراه وجود دارند، غالباً باکتریهای بدن خود صاحب گوشی هستند. به همین دلیل با رد و بدل شدن دستگاه گوشی همراه بین افراد امکان انتقال انواع بیماریها نیز به دلیل این حدّ از آلودگی گوشی همراه بین اشخاص مختلف وجود دارد.
آیا از آلودگی گوشی همراه یا موبایل باید ترسید یا نه!
در سال ۲۰۱۸ میلادی متخصصان بیولوژیست یک مرکز آموزشی طب گرمسیری و بهداشت در شهر لندن دریافتند که از بین هر شش دستگاه گوشی موبایل یکی از آنها آلوده به باکتریها و میکروبهای مدفوع انسان یا یک حیوانات خانگی است. از جمله این باکتریها «ای.کولای» میباشد. این نوع میکروب میتواند منجر به مسمومیّت شدید غذایی و تخریب خطرناک باکتریهای مفید معده انسان شود.
یک سال پیش از آن نیز یک سازمان بهداشتی نظارتی، تلفن همراه ۳۰ نفر از افراد مختلف را به طور تصادفی بررسی کرد. آنها به این نتیجه رسیدند که میکروبها و باکتریهای موجود روی این تلفنهای همراه، بیش از اندازۀ نرمال هستند. و این مقدار آلودگی گوشی همراه قابلیت این را دارد که بیماریهای جدی معده را در استفاده کنندگان این گوشیها ایجاد کند.
همچنین در آخرین تحقیقاتی که انجام شد، با بررسی ۵۰ تلفن همراه، مشخص شد که یک تلفن همراه، مخصوصاً با پوشش چرمی که به عنوان کیف پول هم استفاده میشود، بیشترین میزان میکروبها و باکتریهای ثبت شده، یعنی در حدود ۱۷ برابر باکتریها و میکروبهای یک صندلی توالت فرنگی را دارد. یعنی میانگین نقاط روشن تجمع باکتریها در یک گوشی تلفن همراه با پوشش پلاستیکی ۱۴۵۴ نقطه است. این عدد حدود شش برابر میکروبهای یک صندلی توالت فرنگی است!.
با این اوصاف کارشناسان بر این باور هستند که آلودگی تلفن همراه عمدتاً به دلیل این است که با صاحب خود به داخل محیط توالتها منتقل میشود. و چون گوشی در معرض بسیاری از میکروبها و باکتریهای خطرناکی که روی دستگیرهها و صندلیهای توالت فرنگی وجود دارند قرار میگیرد، تا به این اندازه کثیف است.
همچنین بر اساس آخرین بررسیها که توسط یک شرکت تحقیقاتی آلمانی در خصوص بهداشت و سلامت روی ۲۰۰۰ نفر انجام شد، ۴۰ درصد از این افراد اقرار کردند که در محیط کار، تلفن همراه خود را با خود به داخل توالت میبرند. اما فقط ۲۰ درصد از آنان گوشی همراه خود را پس از خارج شدن از توالت با مواد ضدعفونی کننده تمیز میکنند.
فرهنگسازی در زمینه استفاده اصولی از گوشی تلفن همراه میتواند نقش مؤثری در بهبود سلامت عمومی افراد داشته باشد. و در نهایت هزینههای بهداشتی و درمانی کمتری را بر دوش متولیان سلامت در یک جامعه تحمیل کند.
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک