گاهی آقطی برای رنگ مو و پوست کارهایی میکند//. حتماً هنگام رانندگی در کنار جادههای جنگلی سرسبز شمال کشورمان درختانی را که دانههای سیاه و شبیه انگور دارند، مشاهده کردهاید. در چنین مواقعی آیا این پرسش به ذهن شما خُطور نکردهکه نام این درخت چیست؟. چه خواصی را میتواند دارا باشد؟. و آیا میوه آن قابل خوردناست یا نه؟. خوب، در ادامه ما سعی میکنیم توضیحاتی در این خصوص ارائه دهیم. امید که برای علاقهمندان مفید واقع شود.
آقطی برای رنگ مو و پوست شما
آقطی (نام علمی: Sambucus) چیست؟
درخت آقطی با نام علمی “Sambucus” یا انگور سیاه، از جمله گیاهان مشهور و پُرکاربرد در طب سنتی ایران و بسیاری از کشورهای جنگلی خاورمیانه است. به این گیاه، خمان کبیر، انگور کولی، بلاطینیه، طرثوت، تردارگن، بیلسان، بیلاسان، کشمش کولی، شُبُوقه و همچنین یاس کبود نیز میگویند. نام آقطی به زبان لاتین “سامبوکوس نیگرا” است.
میوه این درخت به طرز جالبی برای درمان بسیاری از امراض مورد استفاده قرار میگیرد. طبق آخرین آمار، کمی بیش از ۱۰ گونه آقطی به صورت وحشی و خُود رُو در مناطق جنگلی غربی و شمالی کشورمان میروید. البته جالب است که بدانید این گیاه برای اولین بار در سال ۱۳۱۴ هجری شمسی در یک باغ کشاورزی واقع در کرج به صورت آزمایشی کاشتهشد. در پارهای اوقات، ارتفاع درخت آقطی به ۱۰ متر هم میرسد.
آقطی برای رنگ مو و پوست شما
ویژگی و اصل و نسب آقطی
یکی از ویژگیهای بارز آقطی که بسیار هم جلب توجه میکند بوی تند نامطبوع و قوی آن است. گیاه آقطی اصالتاً بومی اروپا، آمریکای شمالی ،آفریقای شمالی و همچنین مناطق جنگلی غرب آسیا میباشد. درخت آقطی در ایران و سایر زیستبومهای خارج از کشورمان، بیشتر در نواحی مرطوب، کنار جادههای صعبُالعبور و جنگلهای بکر میروید. آقطی در ابتدای سال دارای گلهای خوشهای معطر به رنگ سفید میباشد، که معمولاً در روزهای آخر بهار ظاهر میشوند.
به مرور و با گرمتر شدن هوا، میوۀ این گلها، که ریز و مانند انگور به صورت خوشهای و به رنگ آبی غلیظ هستند، ظاهر میشوند. برگهای گیاه آقطی، به شکل بیضی و به رنگ سبز و دارای لبههای دندانهدار و شامل ۵ الی ۷ برگ کوچک در انتهای ساقهای باریک میباشند. اگر برگهای آقطی را در دست بگیرید و به هم مالش دهید، پشیمان خواهید شد. زیرا بوی نامطبوعی از آن متصاعد میشود که قطعاً شما را آزار خواهد داد. به این نکته هم دقت داشته باشید که تمام قسمتهای سبز درخت آقطی قبل از رسیدنمیوههای آن سمّی هستند.
آقطی برای رفع برخی از مشکلات پوست و مو
میوۀ آقطی برای مو چه میکند
تجارب علمی نشان میدهد که مصرف خوراکی میوه آقطی و یا ماساژ کف سر همراه با مقادیری از شیرۀ میوههای این گیاه، برای رفع سفیدی موها میتواند مفید باشد. همچنین باعث تقویت و افزایش کیفیت و رشد موها در دراز مدت میشود.
آقطی برای رنگ مو و پوست شما
رفع کک و مک پوست صورت
طبق برخی اسناد تاریخی، از قرن ۱۷ میلادی از میوههای درخت آقطی برای درمان کک و مک و نیز سفید کردن پوست استفاده میکردند. زیرا آقطی خواص بینظیری برای التیام زخمهای اگزما، خارش بدن، پاک کردن عوارض آرایش، شادابی پوست، رفع چین و چروکها، درمان جوشها و جوان ماندن پوست دارد.
آقطی برای رنگ مو و پوست شما
شما میتوانید برای رفع کک و مک صورتتان و شادابی بیشتر پوست خود، ابتدا مقداری از گلهای خشک شدۀ گیاه آقطی را دم کنید. بعد با پودر باقلای خشک، ترکیب و سپس به صورت خمیر آمادهای درآورید. در ادامه این خمیر را به شکل ماسک روی صورت خود بمالید. حالا به مدت ۱۵ دقیقه صبر کنید و بعد با آب سرد صورتتان را بشویید. همچنین برای نتیجهگیری بیشتر، بهتر است از این ماسک هر روز استفاده نمایید. البته تا زمانی که آثار بهبود در شما نمایان شود.
برطرفسازی انسداد منافذ پوستی
برای رفع انسداد منافذ پوست، شما میتوانید عرق آقطی را همراه با آب خیار مخلوط و روی پوست صورت خود بمالید. البته جهت پاک کردن مواد آرایشی و تمیز کردن سطح پوست صورت میتوانید گلهای آقطی را با شیر بجوشانید. سپس با کمک یک تکه پنبه تمیز و آغشته کردن آن به این محلول، صورت خود را کاملاً پاک کنید. همچنین جوشاندهگیاه آقطی برای درمان و التیام سریع زخمهای سطحی پوست مفید است.
آقطی برای رنگ مو و پوست شما
آقطی به عنوان مرطوب کنندهای طبیعی برای پوست
معمولاً یکی از مشکلات رایج در فصل پاییز که تعداد زیادی از مردم با آن درگیر هستند، مشکلات حساسیتی و خشکی پوست است. به همین خاطر در روزهای سرد و خشک پاییز، استفاده از انواع ماسکهای مرطوب کننده، طرفداران بسیاری دارد. در این میان، استفاده از مرطوب کنندههای طبیعی گیاهی مثل آقطی، علاقهمندان خاص خود را دارد.
آقطی برای رنگ مو و پوست شما
جهت تهیه یک ماده مرطوب کننده طبیعی از گیاه آقطی، کافی است ۱۰ گرم گلیسیرین، ۲۰ گرم گل آقطی، ۷۰ گرم موم عسل طبیعی، ۷۰ گرم عرق چنار و در پایان ۲ گرم بوراکس (بوراکس مادهای است معدنی که از سنگهای بورات طبیعی یا بهوسیلۀ فرآیندهای شیمیایی به دست میآید. این ماده در صنایع مختلف، از جمله شیشهسازی، صابونسازی، مواد شوینده، صنعت نساجی و ساخت کاغذ استفاده میشود) را با هم ترکیب و در روزهای سرد و ملس پاییزی به عنوان مرطوب کنندهای گیاهی و سالم استفاده نمایید.
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک