در دههای اخیر و با پدیده تغییر فرهنگ و سبک زندگی مردم در ایران و همچنین ورود قانونی یا غیر قانونی انواع عینکهای آفتابی به کشور، حجم استفاده از این کالا رواج پیدا کرده. غیر از موارد پزشکی، عینک آفتابی در صنعت مد و فشن نیز جایگاهی ویژه برای خود تعریف کردهاست. در این راستا ورود نمایندگیها و واسطههای برندهای معتبر، سبب آشنایی بیشتر مردم با کاربردهای صحیح عینک آفتابی شدهاست.
عینک آفتابی؛ هم زیبایی، هم سلامت چشمها
عینک آفتابی غیر از جنبه زیبایی و ظاهری، نوعی پوشش ایدآل برای محافظت از چشمان ما در برابر فوتونهای مُضر نور خورشید نیز هست. البته با توجه به نوع کاربری عینک آفتابی، جنس عدسی [عدسی یا همان لنز (به انگلیسی: Lens) از ابزارهای مهم نوری است که پرتوهای نور در اثر عبور از آن، از مسیر مستقیم منحرف شده و میشکنند و به اصطلاح همگرا یا واگرا میشوند. معمولاً عدسیها از مواد شفاف مثل: شیشه و پلاستیک ساخته میشوند.] آن و همچنین لایههای فیلترینگ مختلف به کار رفته در آن، میتواند متفاوت باشد.
عینک آفتابی؛ هم زیبایی، هم سلامت چشمها
به طور معمول، جنس عدسی عینکهای آفتابی از لایههای گوناگونی به شرح زیر تشکیل میشود
۱- یک لایه رنگی مخصوص که بخشی از نور مزاحم خورشید را به خود جذب، و بقیه پرتوها را عبور میدهد.
۲- یک فیلتر پُلارایزر [فیلتر پُلارایزر یا همان قُطبنده (به زبان انگلیسی: Polarizing filter) یک نوع فیلتر عکاسی میباشد که برای ممانعت از ورود نور بازتابیدهٔ مزاحم از سطح اشیاء (به ویژه سطوح صاف و صیقلی مثل: آب، شیشه، طلق و…) به داخل دوربین عکاسی و ایجاد تأثیر منفی بر رنگهای عکس، مورد استفادهقرار میگیرد] که نور شدید انعکاس یافتهاز برخی سطوح صیقلی را فیلتر میکند. با این عمل، از آسیب به چشمها تا حدود زیادی جلوگیری میشود.
۳- یک لایه فتوکرومیک (خاصیت فتوکرومیک موجب میشود، که در صورت قرارگیری چشم شما در معرض نورهای شدید و حتی تابش امواج الکترومغناطیسی، سطح عینک، تیره و کمی کدر شود) که با توجه به وجود ترکیبی شیمیایی از نقره، که در آن است باعث تیرگی آن در محیطهای بسیار روشن و براق میشود. با این کار نیز از آسیب به چشمها جلوگیری میشود. با خروج از موقعیت خطرناک اشعههای نوری، این تیرگی و کُدورت از سطح عینک رفع میشود.
۴- نوعی لایۀ آینهمانند که باعث کاهش شدّت و قدرت پرتوی نور ورودی به داخل چشم میشود.
۵- همچنین یک لایه ضد خط و خش که معمولاً از ترکیبی کربنی تولید میشود و از خش برداشتن عدسی حساس عینک جلوگیری میکند.
۶- لایۀ بعدی، یک لایه ضد انعکاسی است که نور مستقیم منعکس شدهاز محیط را خنثی میکند.
۷- لایۀ آخر، لایۀ جذبکننده اشعه ماوراء بنفش خورشید است. البته نه به طور صد در صد. میزان جذب البته بستگی به کیفیت و طبیعتاً قیمت عینک آفتابی دارد. اما در کل این میزان جذب، هیچگاه به صد در صد نمیرسد.
عینک آفتابی؛ هم زیبایی، هم سلامت چشمها
تاریخچهای از حضور عینک آفتابی در ایران
به گواهی تاریخ، اولین عینک آفتابی در دوران سلسله قاجارها و همزمان با شروع سفرهای فرنگی ناصرالدین شاه، به ایران وارد شد. و البته میتوان از خود ناصرالدین شاه هم به عنوان اولین شخص ایرانی دارای عینک آفتابی نام برد. این نوع عینک در سالهای بعد و در دوران پهلوی اول و بخصوص پس از هجوم قوای متفقین به ایران، رواج زیادتری پیدا کرد.
عینک آفتابی؛ هم زیبایی، هم سلامت چشمها
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک