چطور عسل طبیعی را تشخیص دهیم\\. از هزاران سال پیش تا اکنون، انسانها از خواص درمانی و غذایی عسل برای بهبود انواع بیماریها، زخمها، سوختگیها، التهابات بدن و موارد تغذیهای استفادههای فراوان میکنند. به دلیل همین ویژگیها و خواص بیشمار عسل، این ماده مغذّی در طب سنتی کشورها جایگاه خاصی دارد.
چند راه تشخیص عسل طبیعی از مصنوعی
عسل طبیعی به عنوان یکی از ارزشمندترین مواد غذایی، به خاطر دارا بودن مواد با کیفیت اُرگانیک از قبیل قندهای طبیعی، مواد آلی، عناصر معدنی، ویتامینها و بویژه تأمین بخش مهمی از انرژی روزانه از اهمیت بسیاری برخوردار است. علاوه بر این موارد، در طب سنتی نیز به اثرات درمانی عسل در رفع انواع بیماریهای گوارشی، ضعف اعصاب و سرفه، به طور مفصل پرداخته شده است.
چند راه تشخیص عسل طبیعی از مصنوعی
تفاوت طعم و مزه عسل طبیعی با عسل تقلبی
عسل اگر طبیعی باشد علاوه بر مزه شیرین، دارای رایحه و طعم ویژهای است که فقط در عسل طبیعی وجود دارد. به طور کلی عسلهای مصنوعی فاقد این نوع رایحه و طعم پس زمینهای میباشند. به عبارتی میتوان گفت که عسل با کیفیت طبیعی به جز مزه معمولی شیرینی، دارای طعمی ویژه است که بستگی به نوع گل و گیاهانی دارد که زنبور از آنها شهد مخصوص را گردآوری کرده است. درحالی که عسلهای نامرغوب، تقلبی، مصنوعی و صنعتی غیر از مزه شیرین معمولی هیچ طعم و رایحه خاصی ندارند.
راه تشخیص عسل طبیعی با سرکه
برای تشخیص عسل طبیعی با سرکه فقط کافی است یک قاشق غذاخوری از عسل خود را با مقدار کمتری آب و دو تا سه قطره سرکه را در لیوان کوچکی با هم مخلوط کنید. اگر مخلوط شما حالتی فومی پیدا کرد به احتمال بسیار زیاد عسل شما تقلبی و فیک است.
از مورچهها کمک بگیرید!
تمام حیوانات و حشرات با توجه به غریزه خدادادی که دارند، ماده با کیفیت طبیعی را خیلی بهتر از ما انسانها تشخیص میدهند. یکی از این معجزههای خلقت مورچهها هستند. تشخیص عسل طبیعی با مورچه میتواند راه حل خلاقانهای البته در بعضی موارد باشد!. مورچهها خیلی بیشتر از آنکه اطراف عسل صنعتی و دستساز جمع شوند در اطراف عسل طبیعی جمع میشوند. دلیل آن هم بسیار روشن است.
وجود انواع مواد مغذی معدنی، ویتامینها و قندهای طبیعی در عسل اُرگانیک موجب تحریک ذائقه مورچهها و در نتیجه جذب هر چه بیشتر آنها به عسل طبیعی میشود. میتوانید در دو نقطه متفاوت با فاصله مثلاً؛ نیم متر از هم، مقداری عسل طبیعی و مقداری عسل غیر طبیعی روی زمین بریزید. حالا ببینید مورچهها بیشتر جذب کدام عسل میشوند؟ قطعاً عسل طبیعی.
چند راه تشخیص عسل طبیعی از مصنوعی
بایدها و نبایدهای انتخاب ظرف نگهداری عسل طبیعی
ظروف آهنی
در واقع ظروف آهنی نامناسبترین ظروف برای نگهداری از عسل طبیعی هستند. زیرا که خاصیت اسیدی عسل طبیعی باعث اکسیداسیون آهن میشود و ترکیبات فلزی آن را با مواد قندی عسل ترکیب میکند. این ترکیبات به لحاظ شیمیایی بسیار خطرناک هستند و به بدن انسان آسیب جدی وارد میکنند. پس به هیچ وجه عسل طبیعی را در ظروف فلزی نگهداری نکنید.
ظروف پلاستیکی
ظروف پلاستیکی هم برای نگهداری عسل انتخاب مناسبی نیستند. زیرا مانند ظروف آهنی، عسل میتواند باعث تغییر و خوردگی در ظروف پلاستیکی شده و مواد پلاستیکی به راحتی میتوانند با عسل طبیعی ترکیب شوند. همه این عوامل موجب میشود کیفیت عسل کاهش زیادی یافته و نیز عطر و طعم طبیعی آن را از بین ببرد.
ظروف استیل
این ظروف معمولاً به صورت حلب ۲۰ لیتری هستند و برای مصارف بالا و انبوه از آنها استفاده میشود. ظروف استیل به خاطر داشتن مقاومت خوب در برابر خوردگی، برای نگهداری عسل طبیعی مناسب هستند.
ظروف شیشهای
در صورتی که میخواهید عسل را به مدت طولانی نگهداری کنید بهترین انتخاب شما برای این کار، ظروف شیشهای است. ظروف شیشهای کاملاً کیفیت و خواص عسل را حفظ کرده و به عطر و طعم آن نیز لطمه وارد نمیکنند. همچنین باید به این نکته توجه کرد که در هنگام انتخاب درب شیشه، از دربهای استاندارد و محکم استفاده نمود. تا از ورود هوا به داخل شیشه جلوگیری شود. البته در صورت نبود ظرف شیشه، ظروف سُفالی و لعابی نیز انتخاب خوبی هستند. ولی باید به محکم بودن درب آن دقت و توجه ویژهای داشته باشیم.
آیا نگهداری عسل طبیعی در یخچال کار درستی است؟!
نکاتی در مورد نگهداری عسل طبیعی
میتوان گفت که نگهداری عسل طبیعی فرایند نسبتاً سادهای دارد. تنها کاری که شما برای تازه نگه داشتن عسل باید انجام دهید انتخاب یک ظرف مناسب (ترجیهاً شیشهای) و قرار دادن آن در محلی خشک و خنک و دور از نور مستقیم است. اگر هم میخواهید عسل را به مدت طولانی ذخیره کنید میتوانید به راحتی آن را فریز کرده و بعدها کمکم از آن استفاده کنید. هیچگاه عسل طبیعی را در یخچال نگذارید. بخصوص اگر به شکرک زدن آن حساس هستید.
زیرا نگهداری عسل طبیعی در یخچال روند شکرک زدن آن را تسریع میکند. اگر هم فکر میکنید که آشپزخانه شما برای نگهداری عسل، خیلی گرم است، بهترین کار این است که به جای گذاشتن آن در یخچال، مکان خنکتری را در گوشهای از منزل خود پیدا کنید. به طور معمول عسل طبیعی میتواند برای سالها خواص خود را حفظ کرده و سالم بماند.
گر چه به لحاظ تئوری، این مدت زمان نامحدود است. البته عسل طبیعی بعد از مدتی طولانی که فریز باشد مقداری شکرک میزند (رُس میکند). در این موقع اصلاً نیازی نیست آن را دور بریزید. شما به راحتی میتوانید با قرار دادن آهسته شیشه عسل در آب در حال جوش آن را به حالت مایع اولیه برگردانید. برای این کار اول یک قابلمه آب را به مرحله جوش برسانید.
بعد شیشه حاوی عسل را، خیلی آرام و به تدریج داخل قابلمه قرار دهید. البته مطمئن شوید که درب ظرف را محکم کیپ کردهاید. حالا شعله گاز را خاموش کنید. مدتی شیشه عسل را به حال خود رها کنید تا همراه آب قابلمه به آرامی سرد شود. نهایتاً میبینید که عسل داخل ظرف شیشهای به حالت اول برگشته.
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک