ترشی لوبیا سبز با هویج یا سیر، یکی از انواع ترشیهای خوش طعم و مجلسی کشورمان است که هر کدبانوی خانهدار و هنرمندی میتواند آن را به راحتی در منزل درست کند. این ترشی عطر و مزه خاصی دارد و پیشنهاد میشود برای یک بار هم که شده آن را امتحان کنید. معمولاً این ترشی را با دو روش درست میکنند. در ادامه ما سعی میکنیم با زبانی ساده این روشها را برای علاقهمندان شرح دهیم.
مواد لازم برای ترشی لوبیا سبز با روش اول
لوبیا سبز ۴۵۰ گرم
سیر چهار قاچ ۳ حبه
فلفل سیاه دانه دانه ۲ قاشق چایخوری
فلفل قرمز ریز ریز ۰.۲۵ قاشق چایخوری
نمک ۶ قاشق غذاخوری
شووید ریز ریز ۱ فنجان
سرکه ۱ و نیم فنجان
شکر ۳ قاشق غذاخوری
آب ۱.۵ فنجان
طرز تهیه ترشی لوبیا سبز با روش اول
۱ قاشق غذاخوری نمک را در سه لیتر آب مخلوط کرده و سپس ظرف آب نمک را روی حرارت بجوشانید. حالا لوبیا سبزها را که به اندازۀ ۵ یا ۶ سانتیمتر برش زدهاید، به آب نمک اضافه کنید و ۱ دقیقه بجوشانید تا مقداری نرم شوند.
سپس لوبیا سبزها را با صافی آبکشی کرده و بلافاصله در ظرفی دیگر که محتوی آب یخ است، بریزید و اجازه دهید بماند و خنک شود، سپس دوباره آنها را آبکشی کرده و بگذارید که خشک شوند. اگر اندازه لوبیاها مساوی نیست، میتوانید دوباره کمی سرد و ته لوبیاها را بُرش بزنید تا به اندازه مناسب درآیند.
درون شیشهای که برای این کار در نظر گرفتهاید، سیر، فلفل سیاه و فلفل قرمز را بریزید. بعد لوبیا سبزها را به حالت عمودی درون شیشه بچینید. البته به شکلی که بالای لوبیا سبزها حدود ۱ سانت با لبه شیشه دارای فاصله باشند. حالا شوویدها را در پارچۀ تمیزی بپیچید و سر پارچه را محکم ببندید و سپس درون قابلمهای کوچک قرار دهید.
در ادامه . . .
آب، سرکه، شکر و ۵ قاشق غذاخوری دیگر نمک را به قابلمه اضافه کنید و روی حرارت بالا به جوش آورید و در حالت جوش ۱۰ دقیقه شوویدها را در این مخلوط نگهدارید. سپس شوویدها را از مخلوط آب، نمک، شکر و سرکه بیرون بیاورید و به جوشاندن ادامه دهید.
بعد از ۲ یا ۳ دقیقه، مخلوط آب، نمک، شکر و سرکۀ داغ را روی لوبیاهای درون شیشه بریزید، به طوری که روی آنها را بپوشاند و سپس بدون این که درپوش شیشه را ببندید آن را در گوشهای بگذارید تا به دمای اتاق برسد. بعد از آن درپوش شیشه را ببندید و به مدت ۷ روز شیشه را در یخچال نگهداری کنید تا آمادۀ سرو شود. ولی باید توجه داشته باشید که بعد از اولین باز کردن درپوش شیشۀ ترشی، ترشی شما تا یک ماه یا کمی بیشتر ماندگاری و مرغوبیت خواهد داشت.
مواد لازم برای تهیه ترشی لوبیا سبز با روش دوم
لوبیا سبز تکه تکه نیم کیلوگرم
سیر ۵۰ گرم
هویج نگینی ریز ریز ۲ عدد بزرگ
فلفل دلمه ای رنگی از هر رنگی یک عدد
سبزی های معطّر (ریحان و نعنا) و ریز ریز ۱۰۰ گرم
گل کلم ریز ریز ۲۵۰ گرم
نمک ۲ قاشق سوپ خوری
فلفل تند ۴ عدد
سرکۀ انگور سفید به مقدار لازم
ادویه ترشی (تخم گشنیز،زیره سبز و گلپر)
که خوب ریز ریز باشد. ۲ قاشق چایخوری
طرز تهیه ترشی لوبیا سبز با روش دوم
یک قابلمه را پر از آب کرده و روی حرارت بگذارید تا وقتی که به جوش بیاید سپس یک قاشق سوپ خوری نمک به آب اضافه کنید. بعد لوبیای شسته و خرد شده را داخل آب جوش بریزید و در این حالت برای ۵ دقیقه اجازه بدهید بپزد. سپس لوبیاها را آبکش کنید و بعد سریع داخل آب سرد بریزید و مجددا آبکش کنید. بعد لوبیاها را روی یک دستمال تمیز پهن کنید تا آب اضافی آن برود.
سپس هویج، فلفل دلمهایهای رنگی و گل کلم را خرد کرده و روی پارچه تمیزی پهن کنید. حالا سبزیهای معطّر را هم پاک کنید و بشویید و مثل سایر سبزیجات بگذارید آب اضافی آن برود. این نکته برای تهیه همه انواع ترشیها مهم است و از کپک ترشی جلوگیری میکند.
در ادامه . . .
بعد حبههای سیر را با دستگاه غذاساز یا هر دستگاه دیگری که دارید کاملاً ریز ریز و یا رنده کنید. بعد از این کارها همه سبزیجات، یک قاشق سوپ خوری نمک و ادویه ترشی و سرکه را هم در ظرف دیگری با هم مخلوط کنید. توجه داشته باشید که سرکه باید در حدی اضافه شود که فقط روی سبزیجات را بپوشاند، و سپس فلفلهای تند را هم به صورت درسته به محتویات ظرف اضافه کنید.
حالا یک ظرف شیشهای که برای نگهداری ترشی مناسب باشد را تمیز شُسته و کاملاً خشک کنید. لوبیاها را داخل ظرف شیشهای بچینید و سپس هویجها، فلفل دلمهایها، گل کلم، سبزیهای معطّر، سیر، سرکه و سایر مواد را به لوبیاها اضافه کنید. شیشه ترشی را در جای خنک و دور از تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید. بعد از گذشت ۱۵ روز ترشی قابل خوردن است و شما میتوانید در کنار غذا آن را میل کنید.
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک