تهیه خورشت فسنجان؛ شاهکاری از آشپزی ایرانی \\. خورشت فِسِنجان یا همان فسنجون از خورشتهای بسیار اصیل ماست، که ریشه در تاریخ کهن تغذیه سرزمین ایران دارد. عموماً در پُخت این خورشت جذاب از دو ماده خوراکی اصلی استفاده میشود؛ مغز گردو و رب انار ترش. اما به فراخور حال، از آرد مغز پسته یا بادام، رب انار شیرین و حتی رب آلوچه ترش هم در این خورشت بهره میبرند. البته به همراه قطعات کوچک گوشت مرغ یا گوشت قرمز(نگینی).
بعد از این قضایا هم خورشت را با پلویی خوشمزه صرف میکنند. فسنجان در اکثریت مناطق ایران طبخ میشود. به طور مثال، در شمال کشورمان و به طور اَخَص در مناطق گیلکنشین در پخت فسنجان از گوشت پرندگان شکار شده استفاده میشود. در مرکز ایران هم در تهیه فسنجان، گوشت قرمز چهارپایان را به صورت رنده شده و ریز ریز به کار میبرند. ما در اینجا روشی از پخت را که عمومیت بیشتری در سراسر کشور دارد به علاقهمندان معرفی میکنیم.
مواد اولیه لازم برای غذای ۶ الی ۸ نفر
مرغ تازه ۱ عدد
روغن مایع با کیفیت ۱۵۰ گرم
مغز گردو ۷۵۰ گرم
پیاز قرمز ۳ عدد
رب انار تازه ۳۵۰ گرم
گلپر(اختیاری) یک چهارم قاشق چایخوری
زعفران مرغوب به اندازه لازم
نمک طعام به اندازه لازم
تهیه خورشت فسنجان با ماهی یا گوشت چرخ کرده
طرز تهیه خورشت فسنجان با مرغ
ابتدا مرغ را خوب بپزید. سپس در ظرف دیگری پیازها را رنده کرده و همراه با روغن حسابی سرخ کنید. بعد مغز گردوها را در هاون بکوبید تا کاملاً لِه و سپس با پیازهای رنده رنده بجوشانید. حالا نمک و زعفران و رب انار را همراه با گردو و پیاز به مرغ از قبل پخته شده اضافه کرده و زیر شعلۀ گاز را بسیار کم کنید تا خورشت شما کاملاً جا بیافتد.
همچنین شما میتوانید برای خوشمزهتر شدن خورشت، به رب انار ۲ قاشق مربا خوری شکر هم اضافه کنید و اجازه دهید که خورشت روغن پس دهد. جالب است که بدانید این خورشت را با ماهی یا گوشت چرخ کرده هم میتوان تهیه کرد، که البته در این صورت شما میتوانید بدون تغییر، همه مواد اولیه دیگر را دوباره به شکل بالا تهیه کنید.
درست کردن با ماهی یا گوشت چرخ کرده
در شروع، ماهی را قطعه قطعه کرده و سرخ کنید و سپس آنها را با مقدار کمی آب و با حرارت کم پخت کنید. مابقی مراحل مانند قبل است .البته در صورت مصرف گوشت چرخ کرده به جای مرغ یا ماهی، میتوانید آن را با پیاز رنده رنده، مخلوط کنید و به شکل کوفتههای ریز در آورید و سپس کوفتهها را در روغن سرخ کنید.
تهیه خورشت فسنجان با ماهی یا گوشت چرخ کرده
همچنین به جای گوشت مرغ میتوان از گوشت مرغابی نیز استفاده کرد. برای اینکه خورشت شما خوش آب و رنگتر شود میتوانید یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی هم به آن اضافه کنید. در شمال کشور برای بهتر جا افتادن و تهیه خورشت فسنجان، از شب قبل گردوها را به مدت چند ساعت با حرارت بسیار ملایم در آب میپزند و هر نیم ساعت، مقدار کمی آب خنک به آن اضافه میکنند.
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک