در اصل، لازانیا نوعی پاستای ورقهای محسوب میشود که مانند سایر پاستاها و ماکارونیهای محبوب در جهان، اصالت ایتالیایی دارد. طرز تهیه لازانیای خانگی ساده شامل دو مرحله کلی است. ابتدا درست کردن و تهیه سس لازانیا که به سس بِشامل معروف است و بعد پخت خود لازانیا. برای تهیه لازانیای خانگی و خوشمزه خود، بهتر است که ترتیب مراحل را رعایت کنید.
طرز تهیه لازانیای ساده و خوشمزه
مرحله اول: تهیه سس بشامل
مقدار مواد لازم برای بشامل ۴ نفره
شیر تازه ۱ لیوان
آرد سفید مرغوب ۱ قاشق غذاخوری
کره ۲۵ گرم
نمک و ادویه جوز هندی نصف قاشق چایخوری
حالا دستور تهیه سس لازانیا (سس بشامل)
جهت تهیه سس لازانیا یا همان سس سفید بشامل ابتدا باید کره و شیر را از یخچال خارج کنید تا دمای آنها به تدریج با دمای محیط هماهنگ شود. در ادامه کار، آرد سفید را دو مرتبه اَلَک کنید (اگر از آرد شیرینیپزی استفاده کنید بهتر است) سپس آن را در یک تابه مناسب ریخته و روی حرارت ملایم تَفت دهید تا خامی آرد گرفته شود و رنگ آن مقداری تغییر کند.
سپس کره را داخل یک ظرف گود گذاشته و روی حرارت بسیار ملایم قرار دهید تا کره به آرامی ذوب شود. سپس آردی را که تفت دادهاید به کره اضافه کنید و دوباره کمی آنها را تفت دهید. بعد نمک و ادویه جوز هندی را اضافه کنید و دوباره تفت دادن را ادامه دهید تا مخلوط کره و آرد رنگ کاراملی به خود بگیرد.
حالا نوبت شیر است. آن را کم کم به مخلوط آرد و کره اضافه کنید و همه مواد را به صورت یکنواخت هم بزنید تا سس به غلظت کافی مورد نظر شما برسد. زمانی که سس بشامل آماده شد آنرا از روی حرارت برداشته و کناری بگذارید تا خنک شود.
مرحله دوم: دستور و طرز تهیه لازانیای ساده
مقدار مواد لازم برای ۴ نفر
ورقه لازانیا ۱ بسته
گوشت چرخی ۴۰۰ گرم
پنیر پیتزا ۱۵۰ گرم
قارچ تازه ۱۰۰ گرم
رب گوجه فرنگی ۲ قاشق غذاخوری
پیاز قرمز ۲ عدد متوسط
سیر خشک ۲ حبه
فلفل دلمهای ۱ عدد
روغن و آویشن به میزان کافی
نمک و فلفل سیاه به میزان کافی
طرز تهیه لازانیای ساده و خوشمزه
حالا برای تهیه لازانیای خانگی و خوشمزه خود بهتر است اول فِر را روشن کنید تا هنگام حاضر شدن لازانیا برای پختن در فر معطل نشوید. برای این منظور فر خود را برای حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید تا گرم شود. حالا باید مواد میانی ورقههای لازانیا را حاضر کنیم. ابتدا فلفل دلمهای و قارچها را به صورت نگینی ریز ریز کنید و کناری بگذارید.
سپس پیازها را هم به صورت نگینی خرد کنید و به همراه کمی روغن مایع در یک تابه متوسط کمی تفت دهید تا پیازها کاملا نرم و سبک شوند. حالا نوبت سیرها است. آنها را هم به صورت خیلی ریز خرد کنید و به پیازها اضافه کنید. پس از کمی تفت دادن، گوشت چرخ کرده را هم به مخلوط سیر و پیاز خود اضافه کنید. کل مخلوط را خوب تفت دهید تا تغییر رنگ بدهد و سرخ شود.
سایر مخلّفات برای تهیه لازانیا
در ادامه کار، قارچها و فلفل دلمهای ریز ریز را اضافه کنید و تفت را همچنان ادامه دهید تا قارچ و فلفل دلمهای نیز سرخ شوند. سپس رب گوجه فرنگی را به همراه مقداری آویشن به مخلوط مواد اضافه کنید و خوب همه را تفت دهید تا طعم و بوی خامی رب گوجه فرنگی از بین برود، و مواد ما به طور کامل سرخ شوند. بعد از اینکه مواد را خوب تفت دادید یک لیوان آب نیز به تابه اضافه کنید.
حالا درب تابه را بگذارید تا مخلوط شما با حرارت ملایم بپزد. تابه باید تا موقعی که آب آن به طور کامل تبخیر شود روی حرارت بماند. بعد از اینکه مایه لازانیای شما حاضر شد آنرا در کناری بگذارید و مشغول درست کردن ورقههای لازانیا شوید. ورقهای لازانیا را نیاز نیست در آب جوش قرار دهید فقط کافیست یک ظرف جادار را پر از آب ولرم کرده و ورقههای لازانیا را به مدت زمان ۳ دقیقه در آن قرار دهید تا نرم شوند.
بهتر این است که ورقههای لازانیا را یک به یک داخل ظرف قرار دهید تا هنگام نرم شدن به یکدیگر نچسبند. پس از آن که ورقههای لازانیا حاضر شد یک ظرف مناسب، ترجیهاً پیرکس، انتخاب کنید و کف و جداره داخلی آنرا حسابی با روغن مایع چرب کنید.
حالا نوبت سس بشامل است
در ادامه نیز مقداری از سس بشامل را در کف ظرف بریزید طوری که سس کف ظرف را کاملاً بپوشاند. حالا یکی از ورقههای لازانیا را در کف ظرف و روی لایه سس بشامل قرار دهید و مقداری هم از مایه گوشت چرخ کرده روی ورقه لازانیا بریزید و آنرا با پشت قاشق کاملاً صاف کنید تا مایه مخلوط شما در تمام نقاط ورقه لازانیا به طور یکسان پخش شود.
حالا که مخلوط گوشت را روی ورقه لازانیا پخش کردید دوباره مقداری سس بشامل روی گوشت بریزید و در ادامه کمی پنیر پیتزا هم برای چسبندگی ورقهها به یکدیگر، روی سس بشامل بریزید و سپس لایه دیگری از ورقه لازانیا روی پنیرها قرار دهید. به همین ترتیب ظرف خود را با ورقههای لازانیا، مایه مخلوط گوشت، سس بشامل و پنیر پیتزا به صورت طبقه طبقه پر کنید.
در پایان کار، یک ورقه لازانیا باید روی همه ظرف قرار بگیرد و روی آن را با مقدار زیادی سس بشامل پُر کنید. سپس روی سس را با پنیر پیتزای زیاد بپوشانید و کل ظرف را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه داخل فِر، که از قبل گرم است قرار دهید تا خوراک لازانیای خوش طعم شما برای سرو حاضر بشود.
طرز تهیه لازانیای ساده و خوشمزه
یک نکته بسیار مهم در مورد طرز تهیه لازانیای ساده، این است که به جای اینکه مقدار زیادی از مایه گوشت را بین هر دو لایه لازانیا قرار دهید، بهتر این است که تعداد لایههای لازانیا را بیشتر کنید. برای اینکه پس از پخته شدن و در هنگام برش زدن لایهها، مایه لازانیا از بین ورقهها بیرون نیاید.
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک