از هزاران سال پیش تا اکنون، انسانها از خواص درمانی و غذایی عسل برای بهبود انواع بیماریها، زخم ها، سوختگی ها، التهابات بدن و موارد تغذیه ای استفاده های فراوان می کنند.
چند راه تشخیص عسل طبیعی از مصنوعی
به دلیل همین ویژگی ها و خواص بیشمار عسل، این ماده مغذّی در طب سنتی کشورها جایگاه خاصی دارد. عسل طبیعی به عنوان یکی از ارزشمندترین مواد غذایی، به خاطر دارا بودن مواد با کیفیت اُرگانیک از قبیل قندهای طبیعی، مواد آلی، عناصر معدنی، ویتامین ها و بویژه تأمین بخش مهمی از انرژی روزانه از اهمیت بسیاری برخوردار است.
علاوه بر این موارد، در طب سنتی نیز به اثرات درمانی عسل در رفع انواع بیماری های گوارشی، ضعف اعصاب و سرفه، به طور مفصل پرداخته شده است.
چند راه تشخیص عسل طبیعی از مصنوعی
تفاوت طعم و مزه عسل طبیعی با عسل تقلبی
عسل اگر طبیعی باشد علاوه بر مزه شیرین، دارای رایحه و طعم ویژه ای است که فقط در عسل طبیعی وجود دارد. به طور کلی عسل های مصنوعی فاقد این نوع رایحه و طعم پس زمینه ای می باشند.
به عبارتی می توان گفت که عسل با کیفیت طبیعی به جز مزه معمولی شیرینی، دارای طعمی ویژه است که بستگی به نوع گل و گیاهانی دارد که زنبور از آنها شهد مخصوص را گردآوری کرده. درحالی که عسل های نامرغوب، تقلبی، مصنوعی و صنعتی غیر از مزه شیرین معمولی هیچ طعم و رایحه خاصی ندارند.
راه تشخیص عسل طبیعی با سرکه
برای تشخیص عسل طبیعی با سرکه فقط کافی است یک قاشق غذاخوری از عسل خود را با مقدار کمتری آب و دو تا سه قطره سرکه را در لیوان کوچکی با هم مخلوط کنید. اگر مخلوط شما حالتی فومی پیدا کرد به احتمال بسیار زیاد عسل شما تقلبی و فیک است.
از مورچه ها کمک بگیرید!
تمام حیوانات و حشرات با توجه به غریزه خدادادی که دارند، ماده با کیفیت طبیعی را خیلی بهتر از ما انسانها تشخیص میدهند. یکی از این معجزه های خلقت مورچه ها هستند. تشخیص عسل طبیعی با مورچه می تواند راه حل خلاقانه ای البته در بعضی موارد باشد!
مورچه ها خیلی بیشتر از آنکه اطراف عسل صنعتی و دست ساز جمع شوند در اطراف عسل طبیعی جمع میشوند. دلیل آن هم بسیار روشن است. وجود انواع مواد مغذی معدنی، ویتامینها و قندهای طبیعی در عسل اُرگانیک موجب تحریک ذائقه مورچه ها و در نتیجه جذب هر چه بیشتر آنها به عسل طبیعی می شود.
چند راه تشخیص عسل طبیعی از مصنوعی
بایدها و نبایدهای انتخاب ظرف نگهداری عسل طبیعی
ظروف آهنی
در واقع ظروف آهنی نامناسب ترین ظروف برای نگهداری از عسل طبیعی هستند. زیرا که خاصیت اسیدی عسل طبیعی باعث اکسیداسیون آهن میشود و ترکیبات فلزی آن را با مواد قندی عسل ترکیب میکند.
این ترکیبات به لحاظ شیمیایی بسیار خطرناک هستند و به بدن انسان آسیب جدی وارد میکنند. پس به هیچ وجه عسل طبیعی را در ظروف فلزی نگهداری نکنید.
ظروف پلاستیکی
ظروف پلاستیکی هم برای نگهداری عسل انتخاب مناسبی نیستند. زیرا مانند ظروف آهنی، عسل می تواند باعث تغییر و خوردگی در ظروف پلاستیکی شده و مواد پلاستیکی به راحتی میتوانند با عسل طبیعی ترکیب شوند. همه این عوامل موجب میشود کیفیت عسل کاهش زیادی یافته و نیز عطر و طعم طبیعی آن را از بین ببرد.
ظروف استیل
این ظروف معمولاً به صورت حلب ۲۰ لیتری هستند و برای مصارف بالا و انبوه از آنها استفاده میشود. صنعتی هستند. ظروف استیل به خاطر داشتن مقاومت خوب در برابر خوردگی، برای نگهداری عسل طبیعی مناسب هستند.
ظروف شیشه ای
در صورتی که می خواهید عسل را به مدت طولانی نگهداری کنید بهترین انتخاب شما برای این کار، ظروف شیشه ای است. ظروف شیشه ای کاملاً کیفیت و خواص عسل را حفظ کرده و به عطر و طعم آن نیز لطمه وارد نمی کنند.
همچنین باید به این نکته توجه کرد که در هنگام انتخاب درب شیشه، از دربهای استاندارد و محکم استفاده نمود. تا از ورود هوا به داخل شیشه جلوگیری شود. البته در صورت نبود شیشه ظروف سُفالی و لعابی نیز انتخاب خوبی هستند. ولی باید به محکم بودن درب آن دقت و توجه ویژه ای داشته باشیم.
آیا نگهداری عسل طبیعی در یخچال کار درستی است؟!
نکاتی در مورد نگهداری عسل طبیعی
می توان گفت که نگهداری عسل طبیعی فرایند نسبتاً سادهای دارد. تنها کاری که شما برای تازه نگه داشتن عسل باید انجام دهید انتخاب یک ظرف مناسب ( ترجیهاً شیشه ای ) و قرار دادن آن در محلی خشک و خنک و دور از نور مستقیم است.
اگر هم می خواهید عسل را به مدت طولانی ذخیره کنید می توانید به راحتی آن را فریز کرده و بعدها کم کم از آن استفاده کنید. هیچگاه عسل طبیعی را در یخچال نگذارید. بخصوص اگر به شکرک زدن آن حساس هستید.
زیرا نگهداری عسل طبیعی در یخچال روند شکرک زدن آن را تسریع میکند. اگر هم فکر می کنید که آشپزخانه شما برای نگهداری عسل گرم است، بهترین کار این است که به جای گذاشتن آن در یخچال مکان خنکتری را در گوشه ای از منزل خود پیدا کنید.
بطور معمول عسل طبیعی میتواند برای سالها خواص خود را حفظ کرده و سالم بماند. گر چه به لحاظ تئوری این مدت زمان نامحدود است. البته عسل طبیعی بعد از مدتی طولانی که فریز باشد مقداری شکرک میزند ( رُس می کند ).
در این موقع اصلاً نیازی نیست آن را دور بریزید. شما براحتی میتوانید با قرار دادن آهسته شیشه عسل در آب در حال جوش آن را به حالت مایع اولیه برگردانید. برای این کار اول یک قابلمه آب را به مرحله جوش برسانید.
بعد شیشه حاوی عسل را داخل قابلمه قرار دهید. البته مطمئن شوید که درب ظرف را محکم کیپ کردهاید. حالا شعله گاز را خاموش کنید. مدتی شیشه عسل را به حال خود رها کنید تا همراه آب قابلمه به آرامی سرد شود. نهایتاً می بینید که عسل داخل ظرف شیشه ای به حالت اول برگشته.
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک