خواص میوه بامیه خشک (Okra) بسیار زیاد است و این میوه از ارزش غذایی فراوانی برخوردار است. ویتامین B9 که اغلب تحت عنوان فولات یا فولیک اسید شناخته میشود در طیف وسیعی از مواد غذایی مثل سبزیجات برگدار، غلات، انواع گوشت و میوه یافت میشود.
ویتامین فولات در زمره یکی از ۸ ویتامینی است که جهت شکلدهی به سلولهای قرمز و سفید خون در مغز استخوان انسان، تبدیل کربوهیدرات به انرژی و تولید DNA و RNA لازم و ضروری است.
جذب ویتامین فولاتِ کافی در طول دوران رشد سریع، مانند دوران بارداری و حاملگی، نوزادی و بزرگسالی بسیار دارای اهمیت است. میوه بامیه خشک سرشار از ویتامین فولات و آهن است و مصرف آن برای رفع کم خونی بسیار مفید می باشد.
خواص و ارزش غذایی بامیه
هنوز تمام نشده!
خواص دیگر میوه بامیه شامل خاصیت مُلیّن بودن، ضد التهابی، کاهنده قند و چربی خون، مقوی، ضد سرطان بودن و ضد میکروبی است. بامیه خشک گیاهی یکساله به ارتفاع ۱ تا ۲ متر با میوهای مخروطی شکل و چند ضلعی، سبز رنگ، کمی توخالی و تقریباً به بزرگی یک بند انگشت است.
برگهای این نوع گیاه مانند گل ختمی، پنجه ای شکل و رنگ آن سبز تیره، گل هایش منفرد و زرد رنگ و در قسمت مرکزی گلبرگ ها به سُرخی میگراید. این نوع گیاه از خانواده پنیرَکیان است و خاستگاه اصلی رویش آن، مناطق گرم آسیا و آفریقاست ولی بعدها به دیگر مناطق دنیا هم رفته و هم اکنون در اغلب کشورها کشت میشود.
گیاه بامیـه خشک معطر است و عطری شبیه به میخک دارد. در ایران ما بامیه را بیشتر به صورت خورشت و با گوشت مصرف می کنند، اما در دیگر مناطق دنیا آن را به شکل خام و در سالاد نیز به مصرف می رسانند.
همچنین میتوانید از آرد خشک شدۀ این میوه در تهیه انواع سس استفاده کنید. مصرف و استفاده از بامیه امروزه به صورت مربّایی، ترشی، شوربامیه و کنسرو نیز رایج شده است. از بخش های مورد استفاده این گیاه می توان، میوه و دانۀ نرسیده یا سبز آن را نام برد.
خواص و ارزش غذایی بامیه
در ادامه می توانید بهتر با ارزش غذایی بامیه خشک و فواید آن برای سلامتی آشنا شوید
ارزش غذایی بامیه
مواد اصلی موجود در بامیه خشک شامل: فلاونوئید، موسیلاژها، پروتئین های بوسیدیک، دیفن سین ها و تیونینها هستند. میوه بامیه خشک منبع بسیار خوبی جهت تامین ویتامین ث، ویتامین آ و نیز تا حدودی ماده معدنی منیزیم است.
خیلی جالب است که بدانید ترکیبات موجود در این گیاه و خواص میوه بامیه مانع از اتصال میکروب هلیکوباکترپیلوری به عنوان عامل اصلی زخم معده و زخم اثنی اشعر، به مخاط جداره معده و روده ها می شوند و از این رو یکی از بهترین و شناخته شده ترین خواص بامیه خشک کمک به درمانِ ناراحتی های دستگاه گوارش می باشد.
جدول ارزش غذایی و خواص میوه بامیه در ۱۰۰ گرم از این میوه
انرژی: ۳۱ کیلو کالری
چربی: ۰/۱ گرم
پروتئین: ۲ گرم
قند: ۱/۲ گرم
فیبر: ۳/۲ گرم
کربوهیدرات: ۷/۳ گرم
سدیم: ۸ میلی گرم
پتاسیم: ۳۰۳ میلی گرم
کلسیم: ۸۱ میلی گرم
آهن: ۰/۸ میلی گرم
منیزیم: ۵۷ میلی گرم
روی: ۰/۶ میلی گرم
منگنز: ۰/۹۹ میلی گرم
ویتامین ب۶ : ۰/۲۱ میلی گرم
نیاسین: ۱ میلی گرم
فولات: ۸۸ میکروگرم
ویتامین ث: ۲۱ میلی گرم
خواص و ارزش غذایی بامیه
از آنجا که طَبع میوه بامیه سرد و تر است لذا بعضی از مهمترین خواص بامیه برای سلامتی انسان به طور خلاصه عبارتند از:
کمک به کاهش چربی و قند خون
فیبر موجود در میوه بامیه به کلسترول موجود در غذای مصرفی چسبیده و از جذب شدن آن توسط سلولهای بدن جلوگیری می کند. همچنین به علت اینکه بامیه خشک دارای مقادیر کافی از عنصر پتاسیم است، لذا برای بیماران مبتلا به فشار خون بالا خوراکی مفیدی محسوب می گردد. اشخاصی که دچار چربی خون زیاد و فشار خون بالا هستند بهتر است میوه بامیه را در رژیم غذایی خود قرار بدهند.
کمک به رفع کم خونی
میوه بامیه سرشار از فولات و آهن است، پس بنابراین مصرف آن برای رفع کم خونی می تواند بسیار مفید باشد. مواد بسیار مغذّی و ویتامین های موجود در بامیه خشک به طور کلی باعث افزایش توان جسمانی بدن انسان می گردد.
افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن
یکی از بهترین خواص بامیه تقویت سیستم ایمنی در بدن است. وجود انواع ویتامین ها به خصوص ویتامین ث در بامیه می تواند حدود ۳۶ درصد از نیاز روزانه بدن انسان به این ویتامین را تامین کند. ویتامین ث یکی از مؤثرترین مواد برای تقویت سیستم ایمنی بدن انسان در مقابل عفونت ها و … است.
درمان یُبوست و کمک به کاهش وزن اضافی بدن
وجود فیبر بالا در بامیه باعث شده که یکی از خواص میوه بامیه استفاده از آن در رژیمهای لاغری و کاهش وزن اضافی بدن باشد. و نیز مصرف بامیه، مانند سایر سبزیجات به درمان مشکل یبوست در افراد مبتلا به این عارضه کمک می کند.
درمان ناراحتی های سیستم گوارشی بدن
مصرف بامیه موجب بهبود اختلال و التهابات سیستم گوارشی، نظیر زخم و ورم معده، رودۀ تحریکپذیر و سایر مشکلات دستگاه گوارشی بدن می شود. همچنین میوه بامیه دارای خاصیت ضدعفونی کننده است و می تواند کِرم معده و کِرمکهای روده ها را از بین ببرد.
بامیه برای مبتلایان به گواتر نیز مفید است
در برگ و ساقه میوه بامیه ، مقدار زیادی یُد وجود دارد، و به همین علت این میوه برای بیماران گواتر مفید است.
کمک به تقویت استخوان ها
کلسیم موجود در بامیه خشک برای تقویت استخوانهای بدن و پیشگیری از پوکی استخوان بسیار مفید است. یکی دیگر از خواص مهم بامیه پیشگیری از آرتروز و روماتیسم می باشد.
درمان عفونت های مجاری تنفسی
لَعاب و نیز مواد لزج موجود در بامیه، سینه های خسته و کوفته را نرم و همچنین گرفتگی صدا را باز می کند.
مضرات میوه بامیه
تاکنون عارضه خاصی برای بامیه گزارش نشده است، اما ذکر این نکته ضروری است که با توجه به طبع سرد میوه بامیه، افرادی که دارای مزاج سرد هستند بهتر است بامیه را همراه با ادویههای گرم مانند دارچین و زنجبیل مصرف کنند.
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک