آیا چای ماسالا برای لاغری کمکی میکند\\. چای ماسالا (Masala chai) یک نوشیدنی خوش طعم و پر طرفدار است که از ترکیب چای سیاه با شیر و تعدادی از ادویهها و گیاهان معطر گوناگون تهیه میشود. منشأ و خاستگاه اولیه این نوشیدنی، شبه قاره هند و جنوب شرقی قاره آسیا است. نامگذاری این نوشیدنی محبوب از دو واژه نامتجانس (به لحاظ جغرافیایی) تشکیل شده.
چای ماسالا برای لاغری و بهبود سلامت جسمی
واژه اول که چای است، اصالتاً واژهای چینی میباشد، و اما واژه دوم (ماسالا = ماصالَح) در اصل لُغتی عربی و به مفهوم کلی ادویهجات خُرد شده و کوبیده شده است. معمولاً ادویههای رایج در چای ماسالا ترکیبی از زنجبیل، هِل، دارچین، میخک و فلفل سیاه هستند. بنا به سلیقه و ذائقه مصرف کننده، چای ماسالا را میتوان فقط با آب گرم، یا در بعضی مواقع با شیر گرم هم تهیه کرد. غیر از ادویهها، گاهی اوقات از وانیل و عسل نیز در تهیه چای ماسالا استفاده میشود.
تاریخچهای جالب
سابقه چای ماسالا به بیش از ۵ هزار سال پیش در نواحی جنوبی قاره آسیا باز میگردد. در آن زمانها، پادشاهان و اُمَرا این چای را به عنوان یک نوشیدنی که دارای خواص دارویی و شفابخشی بوده استفاده میکردند. آنها چای ماسالا را هم به صورت سرد و هم گرم سرو میکردند و از طیف وسیعی از ادویهجات نیز در تهیه آن بهره میبردند.
چای ماسالا برای لاغری و بهبود سلامت جسمی
بر طبق اسناد و نقل قولهای قدیمی، در سال ۱۸۳۵ میلادی بریتانیاییها شروع به کشت تجاری چای سیاه در ایالت آسام (منطقهای در شمال شرقی شبه قاره هند) کردند. از آن موقع به بعد صنعت چای در هندوستان به تدریج رشد چشمگیری پیدا کرد و تنوع در تهیه انواع چایها نیز آغاز شد. و این اَشکال از چای ماسالا که ما امروزه آنها را میشناسیم، در حقیقت از همان دوران به ما رسیده.
ماسالا، یک نوشیدنی در کلاس جهانی
در سالهای اخیر چای ماسالا در کشورهای اروپایی و آمریکایی طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده است. حتی این نوشیدنی در کشورهای حاشیه شرق آفریقا، به ویژه در مناطق ساحلی دریای سرخ نیز مشتریان خاص خود را پیدا کرده. همچنین چای ماسالا در کشورهای عربستان، قطر، امارات و کویت هم تا حد قابل توجهی محبوبیت یافته. چای ماسالا در این مناطق، معمولاً با نام چای کرک شناخته میشود.
ترکیبات
اکنون چای ماسالا در تمام کافهها و چایخانههای سراسر دنیا شناخته شده است و البته تنوع زیادی هم در طرز تهیهٔ آن وجود دارد. میتوان گفت دستورالعمل ثابتی برای تهیه این نوع چای پرطرفدار، وجود ندارد. اما در بیشتر موارد از آب، چای سیاه یا سبز، شیر، هِل، فلفل سیاه، زنجبیل و همچنین شکر در دستورالعملهای اصلی استفاده میشود.
چای ماسالا برای لاغری و بهبود سلامت جسمی
چای ماسالا در مغربزمین با نام چای لاته نیز شناخته میشود. اما طعم آن در مقایسه با انواع هندی و شرقی آن، شیرینتر و با تندی کمی همراه است و نیز ادویهجات کمتری در آن استفاده شده است. معمولاً برای شیرین کردن طعم چای ماسالا از شکر، شکر قهوهای، شیره و عسل استفاده میشود.
ادویههای ماسالا
از معروفترین ادویههای مورد استفاده در انواع مختلف این نوشیدنی محبوب، عبارتاند از: هِل سبز، بادیان ختایی، دارچین، رازیانه، جوز هندی و میخک. در مدل کشمیری چای ماسالا، از چای سبز، زعفران و حتی گاهی بادام کوبیده شده به جای چای سیاه، استفاده میشود. چای ماسالا در ناحیه بوپال هندوستان، حاوی مقداری نمک است. همچنین گیاهانی از قبیل هِل سیاه، فلفل تند، گِشنیز، رُز و گاهی شیرینبیان و علف لیمو نیز به ترکیبات این چای، افزوده میشود.
خواص چای ماسالا برای لاغری و توده بدنی
به دلیل ترکیبات موجود در چای ماسالا، این نوشیدنی میتواند به کاهش وزن اضافی و چربیسوزی کمک خوبی کند. همچنین مصرف چای ماسالا در پیشگیری از اضافه وزن و حفظ تناسب اندام میتواند مفید باشد. معمولاً چای ماسالا را از شیر گاو یا شیر سویا تهیه میکنند که هر دو نوع شیر از منابع مناسب پروتئین هستند.
یکی از خواص کلیدی پروتئین، کاهش گرسنگی و ایجاد احساس سیری، و در نتیجه جلوگیری از پرخوری و وارد کردن کالری اضافی به بدن انسان است. به همین جهت است که چای ماسالا نسبت به سایر چایهای معمول، در کاهش احساس گرسنگی و جلوگیری از پرخوری مؤثرتر است.
همچنین ترکیبات موجود در چای سیاه مورد استفاده در چای ماسالا، میتواند به خوبی در تجزیه چربیهای مُضر و کاهش کالری اضافی دریافتی از غذاهای چرب کمک کند. البته با وجود خواص خوبی که چای ماسالا برای لاغری و تناسب اندام دارد، نمیتوان صرفاً به کمک آن به وزنی دلخواه و ایدآل رسید. بلکه باید با رعایت یک رژیم غذایی و برنامه حرکتی ورزشی اصولی وزن خود را کم و به اندام متناسبتری برسیم.
چای ماسالا برای لاغری و بهبود سلامت جسمی
چای ماسالا برای تنظیم قند خون
یکی از جالبترین خواص نوشیدن چای ماسالا، کمک به تنظیم سطح قند خون بدن است. زیرا در اکثر موارد چای ماسالا حاوی ادویههایی از قبیل زنجبیل و دارچین است، که این دو ادویه اثرات مفیدی در تنظیم سطح قند خون دارند. مثلاً دارچین میتواند مقاومت بدن بیمار دیابتی را نسبت به ترشح طبیعی انسولین ۱۰ الی ۲۹ درصد کاهش دهد.
در نتیجه مقدار گلوکز خون هنگام سرویسدهی به سلولهای مختلف بدن، در سطح ایمنتری باقی میماند، و از رسوب قند اضافی در یاختههای سلولی جلوگیری میشود. بر اساس برخی مطالعات زنجبیل موجود در چای ماسالا نیز میتواند تا ۱۲ درصد موجب کاهش سطح قند خون در بیماران مبتلا به دیابت شود، البته در صورت مصرف منظم و اصولی.
مزایای چای ماسالا برای سلامت قلب و عروق
وجود دارچین در چای ماسالا میتواند برای بهبود سلامت قلب و عروق مفید باشد. زیرا دارچین از جمله ادویههایی است که موجب کاهش محسوس فشار خون مضر در انسان میشود. دارچین حتی در بعضی اشخاص میتواند مُنجر به کاهش ۳۰ درصدی سطح کلسترول بد خون (LDL) و نیز تریگلیسیرید اضافی شود (تری گلیسیرید بیشترین نوع چربی موجود در خون است که عمدتاً از طریق تغذیه و مواد غذایی وارد خون میشود). همچنین از دیگر ترکیبات اصلی موجود در نوشیدنی ماسالا، چای سیاه است که این هم میتواند موجب کاهش سطح کلسترول مُضر خون شود.
چای ماسالا برای تقویت و همچنین بهبود عملکرد سیستم ایمنی
به دلیل اینکه در بسیاری از دستورالعملهای تهیه چای ماسالا گیاه خشک شده میخک و ادویه دارچین، با هم وجود دارند، این نوشیدنی برای افزایش قدرت و بُنیه بدنی مفید است. به علاوه، چای ماسالا برای ممانعت از ورود عفونتها به درون بدن یک خاکریز دفاعی قابل اعتماد ایجاد میکند. با این اوصاف چای ماسالا به گزینهای در خور تأمل برای تقویت سیستم ایمنی بدن مبدل شده.
خواص چای ماسالا برای تنظیم، کنترل و حتی کاهش فشار خون
چای ماسالا قادر است به تنظیم حرکت و جریان گردش خون در رگهای بدن انسان کمک خوبی کند. به عبارتی دیگر مصرف قاعدهمند و منظم این نوشیدنی پُر طرفدار در جلوگیری از نوسانات مُخرب فشار خون میتواند مفید باشد.
چای ماسالا برای لاغری و بهبود سلامت جسمی
فواید چای ماسالا برای کاهش دردهای دوران قاعدگی
تحقیقات و البته تجربه نشان داده که چای ماسالا توانایی تسکین درد بانوان در دوران قاعدگی را نیز دارد. اکثر خانمها طی دوره عادت ماهیانه، معمولاً دچار شکمدرد و گرفتگی عضلانی در بخشهای گوناگونی از بدن میشوند. نوشیدنی ماسالا حاوی ترکیباتی است که باعث آرامبخشی به رشتههای عصبی و عضلات مختلف بدن میشود. همچنین ادویههای موجود در چای ماسالا دارای خواص ضدالتهابی هستند که در کاهش و تسکین دردهای دوران قاعدگی تأثیرات خوبی دارند.
چای ماسالا و نقش آن در پیشگیری از سرطان
از آنجا که نوشیدنی چای ماسالا در اغلب موارد حاوی ادویههای زنجبیل، دارچین و هِل است، و این مواد دارای خواص آنتی اُکسیدانی قابل قبولی هستند، لذا ماسالا میتواند در پیشگیری از ابتلا به انواع سرطانها نقش مؤثری ایفا کند.
افزایش مطلوب سطح انرژی بدن با کمک چای ماسالا
کافئین مادهای انرژیزا است که در برخی مواد غذایی از جمله چای سیاه وجود دارد. بنابراین چای سیاهی که در ماسالا وجود دارد میتواند سطح عمومی انرژی در بدن را در حد خوبی افزایش دهد. هر چند تحقیقات نشان داده که مصرف کافئین به تنهایی میتواند برای بدن ضررهایی هم داشته باشد، اما چون در چای ماسالا ادویههای متعدد دیگری وجود دارد، لذا سطح کافئین و مضرات آن در تقابل با خواص ادویهها متعادل شده و انرژی مطلوبی با کمترین حد ضرر به بدن میرسد.
خواص چای ماسالا جهت درمان بهتر سرماخوردگی
از آنجایی که نوشیدنی چای ماسالا خواص ضد التهابی، ضد قارچ و ضد باکتریایی دارد، لذا به گزینهای مناسب، از لحاظ تغذیهای، برای پیشگیری و حتی درمان بیماری ویروسی سرماخوردگ تبدیل شده. در بیشتر موارد چای ماسالا حاوی ادویههای میخک و زنجبیل است. میخک و زنجبیل از جمله مواد غذایی میباشند که میتوانند به خوبی سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند و بنابراین در درمان سرفه و سرماخوردگی مفید هستند.
همه ما میتوانیم لااقل با مصرف یک فنجان چای ماسالا در شبانه روز باعث کاهش احتمال ابتلا به انواع سرماخوردگی شویم. اگر هم به دلایلی دچار این بیماری شدیم، جای نگرانی نیست، زیرا میشود با نوشیدن چای ماسالا روند بهبود سرماخوردگی را تا حد زیادی تسریع کنیم.
فواید ماسالا برای بهبود فرآیند گوارش، هضم غذا و رفع حالت تهوع
طبق یافتههای علمی، زنجبیل موجود در چای ماسالا میتواند در کاهش حالت تهوع در دوران بارداری خانمها مؤثر باشد. همچنین چای ماسالا به دلیل اینکه در اغلب موارد حاوی ادویههایی از قبیل دارچین، سیر، فلفل سیاه و هِل میباشد، میتواند به دفع میکروبها و باکتریهای مُضر دستگاه گوارش کمک خوبی کند. البته وجود فلفل سیاه میتواند موجب بهبود فرایند هضم مواد غذایی نیز بشود.
چای ماسالا برای لاغری و بهبود سلامت جسمی
عوارض نوشیدنی چای ماسالا!
نوشیدنی چای ماسالا نیز مانند بسیاری دیگر از مواد غذایی، علاوه بر خواص و فوایدی که برای بدن ما انسانها دارد، در صورت استفاده نادرست و بیش از اندازه میتواند مشکلاتی را هم برای سلامتی به وجود آورد. به عبارتی ماسالا را باید در حد متعادلی مصرف کرد، در غیر این صورت همین نوشیدنی به ظاهر بیضرر میتواند عوارضی را نیز در پی داشته باشد.
نوشیدنی محبوب ماسالا حاوی چای سیاه است که البته کافئین نسبتاً زیادی هم دارد و در صورت زیادهروی در مصرف آن میتواند اثراتی منفی بر سلامت جسمی بگذارد. از جمله این اثرات منفی میتوان به مواردی مانند: حالت تهوع، بیقراری، اضطراب مُزمن، سردرد و میگرن، کاهش کیفیت خواب و حتی ابتلا به فشار خون بالا اشاره کرد.
بعضی اوقات نیز برخی افراد ممکن است به ماده کافئین موجود در این چای حساسیت داشته باشند، که این خود اوضاع را بدتر هم میکند. همچنین زیادهروی در مصرف ماسالا میتواند حتی منجر به سقط جنین در بانوان باردار یا کموزنی نوزادان آنها در زمان تولد شود.
زیرا چای ماسالا حاوی ادویههای تند و متنوعی است، و به همین دلیل پزشکان تغذیه توصیه میکنند که خانمهای باردار حتیالمقدور از مصرف این نوشیدنی تا زمان وضع حمل خودداری کنند. در ضمن، به دلیل ترکیبات موجود در چای ماسالا، اگر مصرف آن توسط افراد حساس و به شکل بیقاعده و بیرویهای باشد، میتواند باعث از بین رفتن تعادل هورمونی در کل بدن شود که بسیار خطرناک است.
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک