بتن چیست!، بتن از سه ماده اساسی آب، سنگدانه (ماسه و شن) و پودر سیمان تشکیل یافته است. یعنی کلمه سیمان و بتن از لحاظ معنایی با یکدیگر تفاوت فاحشی دارند. در واقع پودر سیمان تنها یکی از مواد تشکیل دهنده بتن محسوب میشود. خود سیمان غالباً به صورت پودری است، و صرفاً در هنگام تهیه بتن، به آن آب و سنگدانه (ماسه و شن) اضافه میشود.
ماده حاصل از این اختلاط که همان بتن است، پس از گذشت زمان کوتاهی، سخت و به صورت متریالی یکپارچه و منسجم در میآید. کیفیت بتن سخت برای موارد مصرف گوناگون بسیار مهم است. مثلاً مقاومت در برابر یخ زدگی، مواد شیمیایی و نفوذپذیری در برابر عنصر کلر.
بتن چیست و انواع آن کدامند؟
مگر چیست
بتن مگر یا بتن نظافت و یا همان بتن رگلاژ، در واقع نوعی از بتن با عیار سیمان کم (حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم سیمان در مترمکعب) است که به منظور زیرسازی و آماده سازی یک بستر خاکبرداری شده، برای عملیات آرماتوربندی و صفحه گذاری اجرا میشود.
موارد استفاده از بتن مگر کدامند
– جلوگیری از نفوذ شیرآبه سیمان به درون خاک زیرین.
– جلوگیری از جذب رطوبت و آب بتن توسط بستر خاکی.
– آمادهسازی بستر خاک جهت پیریزی.
– صاف کردن، تراز و همگن کردن فونداسیون.
– در صورتی که خاکبرداری، بیش از حد لازم انجام شود برای تراز کردن کف پی از بتن مگر استفاده میشود.
– میتوان برای پر کردن فضاهای خالی اطراف فونداسیون از بتن مگر استفاده کرد.
بتن مگر غالباً به دو دلیل اصلی مورد استفاده قرار میگـیـرد
اول به خاطر جلوگیری از تماس مستقیم بتون اصلی فونداسیون با خاک بستر و جلوگیری از آبکش شدن بتن.
دوم برای رگلاژ و ترازبندی کف فونداسیون و ایجاد یک سطح صاف برای ادامه بتنریزی.
بتن چیست و انواع آن کدامند؟
یکی دیگر از انواع بتن، بتن سبک است
بتن سبک یا همان LWC، یک متریال با چند کاربرد عمده است. که در سالهای اخیر تقاضا برای استفاده از آن در بسیاری از پروژههای ساخت و ساز، افزایش چشمگیری پیدا کرد. این نوع بتن به گونهای تهیه میشود که وزن به مراتب کمتری نسبت به بتنهای معمولی دارد.
استفاده از این نوع بتن در مقایسه با بتنهای معمولی مزایای زیادی را در پی دارد. عامل سبک بودن این نوع از بتنها، باعث کاربرد وسیع آنها به عنوان عایقهای مرغوب حرارتی و صوتی شده است. از سویی نیز استفاده از بتن سبک باعث کاهش وزن کلی سازه مورد نظر و در نهایت کاهش نیاز به مسلّح سازی و استفاده از فولاد میشود.
انواع و اقسام بتن سبک
۱- بتنهای سبک دانه.
2- گازی، متخلخل یا هوادار.
3- بتن بدون ریزدانه.
از جمله امتیازات بتنهای سبک، داشتن چگالی تقریبی برابر با ۱۴۴۰ تا ۱۸۴۰ کیلوگرم بر متر مکعب است. در حالی که بتنهای معمولی دارای چگالی برابر با ۲۲۴۰ تا ۲۴۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب هستند.
گر چه اصطلاح بتن سبک برای نخستین بار در حدود ۱۰۰ سال قبل مطرح شد اما خوب به دلیل نبود امکانات و تجهیزات پیشرفته در آن زمان، استفاده از آن تنها به پروژههای بسیار کوچک محدود بود.
اما در ۲۰ سال گذشته و با ورود به قرن ۲۱، پیشرفتهای مهمی در حوزه صنعت ساخت و ساز رخ داد. همین امر باعث استفاده گستردهتر از انواع بتنهای سبک در صنعت ساخت و ساز شد.
بتن مسلح چیست
بتن مسلح یا همان بتنآرمه به نوعی بتن شبکهبندی شده با میلگرد گفته میشود. برای مسلح کردن این نوع بتن از میلگردهای تقویتی، شبکههای توری تقویتی یا صفحات فلزی و الیاف تقویتی استفاده میشود.
هدف اصلی استفاده از این بتن، انتقال نیروهای کششی مخرب به وجود آمده در بتن به میلگردهای درون آن است (این امر به دلیل مقاومت کششی بالای میلگرد است).تا از این طریق نیروهای کششی به بتن وارد نشده و موجب ترکخوردگی و در نهایت پُکیدن و متلاشی شدن بتن نشود.
بتن چیست و انواع آن کدامند؟
این نوع از بتن، در سال ۱۸۴۹ توسط یک فرد باغبان فرانسوی به نام جوزف مونیر ابداع شد. البته از مواد دیگری نظیر الیاف آلی و معدنی نیز میتوان برای تقویت بتن استفاده کرد.
نکته بسیار مهم در مورد بتنها این است که نیروهای فشاری را به خوبی تحمل میکنند، اما در برابر نیروهای کششی ضعیف عمل میکنند. بنا بر همین خاصیت، با مسلح کردن بتن، میتوان مقاومت کششی آن را نیز افزایش داد.
بتن الیافی چیست
در تهیه این نوع بتن هم از کامپوزیتها به عنوان یک فناوری نوین در صنعت ساخت و ساز استفاده میشود. از جمله متریالهای جدیدی که جایگاه ویژهای در ساخت و ساز به خود اختصاص دادهاند، انواع افزودنیهای بتن و الیاف تقویتکننده آن میباشند.
این مواد موجب بهبود خواص مطلوب بتن، همچون مقاومت آن میشود. در بعضی موارد هم با کاهش وزن مفید بتن، مصالح بسیار سبک و مرغوبی را در اختیار مهندسین قرار میدهد. استحکام و مقاومت کششی و برشی بتن الیافی نسبت به بتنهای معمولی بیشتر میباشد.
همچنین ضخامت بهینه شدۀ بتن الیافی علاوه بر کفایت در برابر فشارها و بارهای استاتیکی و دینامیکی، ضریب اطمینان بسیار بالایی را در اجرا فراهم میکند. علاوه بر این نکات، بتنهای الیافی در برابر بارهای دینامیکی مثل زلزله و ضربه، به دلیل ویژگیهای جذب انرژی مناسبی که دارند، عملکرد مناسبتری نسبت به دیگر انواع بتن از خودشان نشان میدهند.
البته به منظور ایجاد شرایط ایزوتروپی و نیز کاهش نقطه ضعف شکنندگی و تردی این نوع بتن در چند دهه اخیر، از نوعی رشتههای نازک و نسبتاً دراز که در تمام حجم بتن بهطور همگن و درهم پراکنده، پخش شده، استفاده میشود.
گردآوری، ویرایش و نگارش : کاروک