فلفل ها جزء آن گروه از گیاهان خوراکی هستند که تنوع زیادی به لحاظ شکل ظاهری و زیست بوم دارند. اما می توان گفت که وجوه مشترک همه آنها غالباً در طعم و خواص غذایی و دارویی آنها می باشد.
انواع فلفل و خواص آنها برای سلامتی و تغذیه
فلفل در ابتدای رشد تمدنی بشر فقط در مناطق گرمسیری تولید می شد و بعد از طریق مسیرهای دریایی و اقیانوسی و یا راههای زمینی طولانی مانند جاده ابریشم به دیگر کشورها و سرزمین ها تجارت می شد.
اما امروزه در هر کشوری امکان پرورش آن به کمک فناوری ها و تأسیسات گلخانه ای وجود دارد، حتی در مناطقی که تولید آن به روش های باز و طبیعی بسیار دشوار است.
فلفل سیاه و خواص آن
فلفل سیاه همان میوههای خشک شده و تیره رنگ گیاه فلفل است. گیاه فلفل اساساً بومی مناطق جنوبی کشور هندوستان است. فلفل سیاه گیاهی است رونده و گل دار از خانواده فلفل سانان علفی، که برای میوه آن ( فلفل سیاه ) کشت میشود.
انواع فلفل و خواص آن برای سلامتی و تغذیه
معمولاً پودر فلفل سیاه در سراسر جهان به صورت خشک شده به عنوان یک ادویه و چاشنی پر طرفدار استفاده میشود. این ادویه یک منبع عالی از عناصر منیزیم، آهن و ویتامین K و همچنین فیبر است.
فلفل سیاه حاوی روغنی خاص به نام ” پیپرین ” است که در هنگام آروماتراپی ( آروماتراپی یا رایحه درمانی به مجموعهای از درمانهای سنتی، جایگزین و یا تکمیلی گفته میشود که در آن از روغنهای اسانس دار و سایر ترکیبات گیاهی معطر استفاده میشود ) برای کاهش درد عضلات و همچنین مشکلات گوارشی مورد استفاده قرار می گیرد.
این نوع فلفل دارای خواص ضد باکتریایی قوی، آنتی اکسیدانی، تقویت کننده سیستم ایمنی و نیز کاهش دهنده تب است. اما باید به یاد داشته باشید که در مقادیر کم و متوسط استفاده شود و از مصرف بیش از حد آن اجتناب شود.
فلفل دلمهای
فلفل دلمه ای نوعی فلفل شیرین مزه است به رنگهای قرمز، زرد، سبز و نارنجی. از ویژگیهای بارز این نوع فلفل این است که به تند و تیزی دیگر گونههای فلفل نیست. این گیاه بومی کشور مکزیک، آمریکای مرکزی و نواحی شمال آمریکای جنوبی است.
انواع فلفل و خواص آن برای سلامتی و تغذیه
طبق اسناد تاریخی دانهٔ این گیاه اولین بار در سال ۱۴۹۳ میلادی به اسپانیا حمل شد و سپس از آنجا به سراسر اروپا، آسیا و آفریقا گسترش یافت. امروزه چین و پس از آن کشورهای مکزیک و اندونزی بزرگترین تولید کننده فلفل دلمه ای در جهان به شمار می روند.
فلفل دلمه ای سبز مقدار زیادی ماده سیلیکون طبیعی در خود دارد که برای تقویت و رشد موها و ناخن ها مؤثر است. فلفل دلمه ای قرمز، سبز و زرد غنی از ویتامین ث هستند که این ویتامین به تولید کلاژن طبیعی پوست کمک می کند. کلاژن ماده ای است که پوست را محکم و صاف نگه می دارد و از سلول های آن در برابر انواع آسیب ها و عوامل پیر کننده محافظت می کند.
فلفل هالوپینو
هالوپینو یک نوع فلفل تند با اندازه متوسط است. در حالت رسیده هالوپینو بین ۲ تا ۳ و نیم اینچ طول دارد و وقتی که هنوز سبز رنگ است برداشت میشود. البته گاهی هم صبر می کنند تا قرمز شود.
انواع فلفل و خواص آن برای سلامتی و تغذیه
بوته این فلفل که خواستگاه آن مکزیک است بین ۲ تا ۴ فوت ارتفاع دارد. آب هالوپینو به عنوان دارویی برای انواع آلرژیهای فصلی و بعضی مشکلات تنفسی مورد استفاده قرار می گیرد.
فلفل هالوپینو حاوی مقادیر زیادی از یک ماده شیمیایی موسوم به کپسایسین ( capsaicin ) میباشد. این همان ماده ای است که به فلفلها خاصیت تندی و گرمی میبخشد. ماده کپسایسین همچنین برای کمک به کاهش وزن مفید است و معمولاً در انواع بسیاری از قرصها و مکملهای کاهش وزن یافت میشود.
مطالعات آزمایشگاهی نشان داده که کپسایسین دارای خواص ضد سرطانی قوی نیز هست، و قادر است در روند درمان و بهبود بیش از ۴۰ نوع سلول سرطانی بدون آسیب رساندن به سلولهای طبیعی مؤثر باشد.
در این فرایند کپسایسین در واقع باعث توقف رشد و تقسیم سلولهای سرطانی میشود. و نیز تشکیل رگهای خونی جدید در اطراف تومورهای سرطانی را بسیار کند میکند و همچنین از انتشار سلول های سرطانی به دیگر بافت های سالم بدن جلوگیری میکند.
فلفل تند (قرمز)
خواستگاه اولیه فلفل قرمز آمریکای مرکزی و جنوبی است. بعد از کشف آمریکا توسط کریستف کلمب و شروع مبادله همهجانبه بین قارهها، انواع گوناگونی از فلفل تند در سراسر دنیا برای استفاده های خوراکی و پزشکی پرورش پیدا کرد.
انواع فلفل و خواص آن برای سلامتی و تغذیه
یکی از مهمترین و عجیب ترین خواص فلفل تند خاصیت ضد خونریزی آن است. به طوری که در بعضی از نقاط دنیا در موارد اورژانسی برای بند آوردن خونریزی از آن استفاده می شود.
فلفل تند به شکل دارویی، ماده ای بسیار مفید برای سیستم قلبی و عروقی است. این نوع فلفل به معده کمک می کند تا فرایند هضم غذا را بهتر انجام دهد و نیز میزان رفلکس اسید معده را تا حد زیادی کاهش می دهد. استفاده از فلفل قرمز در رژیم غذایی نیز برای کاهش وزن بسیار مفید است.
زیرا نقش مفیدی در کنترل اشتها دارد. فلفل قرمز نیز مانند بسیاری از فلفل های دیگر گرمازا است، یعنی دمای بدن را بالا می برد، و همین مسئله کافی است که مقدار زیادی کالری در بدن بسوزد.
کپسایسین موجود در فلفل قرمز می تواند از رشد تومورهای سرطانی تا حد زیادی جلوگیری کند. نکته ای جالب درباره فلفل تند این است که ویتامین ” ث ” موجود در این فلفل حدود ۴۰۰ درصد بیشتر از ویتامین ” ث ” موجود در میوه پرتقال است.
فلفل کاپسیکوم
فلفل کاپسیکوم نوعی فلفل فرآوری شده و کارخانه ای است. ماده مؤثر این فلفل ” کپسایسین ” است، که یک احساس تندی در دهان ایجاد می کند.
انواع فلفل و خواص آن برای سلامتی و تغذیه
به همین دلیل است که نام این محصول را فلفل کاپسیکوم نامیده اند. این فلفل همچنین یک چاشنی فوقالعاده برای انواع کباب ها، پاستاها، فسد فودها و . . . . می باشد.
فلفل سبز شیرین
سرزمین ژاپن خاستگاه اصلی فلفل سبز شیرین ( به زبان ژاپنی : شیشیتو ) است. این نوع فلفل با وجود اینکه جزئی از خانوادهی فلفلها به شمار میرود اما به هیچ عنوان تند مزه نیست.
انواع فلفل و خواص آن برای سلامتی و تغذیه
البته صد در صد این فلفلها هم شیرین نیستند، و به گفته خود ژاپنی ها از هر ۱۰ فلفل سبز شیرین یک عدد ممکن است تند باشد. پس وقتی با لذت در حال میل کردن این فلفلهای سبز و شیرین هستید، لازم است کمی مراقب باشید تا مبادا دهانتان بسوزد. ولی خوب به هر حال بیشتر این فلفلها شیرین، آبدار و خوشمزه هستند.
فواید و خواص فلفل سبز شیرین برای سلامتی
۱. کمک به پیشگیری از سرطان
فلفل سبز شیرین غنی از انواع آنتیاکسیدان ها است، پس در مبارزه علیه عامل اصلی سرطان، یعنی همان رادیکالهای آزاد بسیار خوب عمل میکند.
۲. کنترل وزن
یکی از بهترین خواص فلفل سبز شیرین برای سلامتی، کمک به کنترل وزن است. این نوع فلفل حاوی مقادیر مناسبی فیبرهای غذایی است. مصرف مواد غذایی که سرشار از فیبر هستند، میتواند ولع و اشتهای کاذب را تا حد مطلوبی کنترل کند تا شما مدت زمان بیشتری احساس سیری کنید.
از این طریق، به خوبی قادر خواهید بود وزنتان را کنترل کنید و در بازه های زمانی میان مدت و طولانی مدت وزن خود را به تدریج کاهش دهید.
۳. پیشگیری از هموروئید (بواسیر)
مصرف منظم فلفل شیرین در بهبود حرکات روده و اجابت مزاج مؤثر است و میتواند خطر ابتلا به هموروئید (بواسیر) را نیز کاهش دهد. زیرا علت اصلی پدیده هموروئید سبک زندگی ناسالم و نیز عدم مصرف فیبر غذایی به اندازهی کافی است.
از آنجا که فلفل شیرین میتواند به اندازه کافی فیبر غذایی مورد نیاز بدن شما را تامین کند، بنابراین می تواند گزینه مناسبی برای جلوگیری از ابتلا به بواسیر باشد.
۴. کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و مغزی
با جذب آنتیاکسیدانهای موجود در فلفل سبز شیرین توسط بدن، میتوان تا حد زیادی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش داد. ویتامین C موجود در این فلفل شیرین، به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی، به خوبی قادر است با پیشگیری از ایجاد ریزلختههای خونی که عامل اصلی بروز انواع سکته های قلبی و مغزی هستند، کمک زیادی به حفظ سلامت انسان کند.
۵. محافظت و ترمیم پوست
ویتامین C و ویتامین E موجود در فلفل سبز شیرین به محافظت از سلامت پوست نیز کمک شایانی میکند. زیرا این ویتامینها به تشکیل ماده با ارزش کلاژن در پوست کمک می کند، و در نتیجه در حفظ سفتی، شادابی ، سلامتی و جوانی پوست تأثیر زیادی دارد.
از طرفی خود ویتامین E میتواند از پوست انسان در برابر آسیب های محیطی مختلف محافظت کند و به سرعت نیز باعث ترمیم سلولهای آسیب دیده شود.
۶. افزایش استحکام استخوانها
فلفل شیرین سرشار از کلسیم است و میتواند به روند بهبود استحکام استخوانها کمک کند. تمام بخشهای قابل خوردن فلفل سبز شیرین از جمله دانههای آن برای حفظ سلامت استخوانها بسیار مفید هستند.
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک