استعداد تجسم فضایی; چیزی که ما را به اینجا رساند! //. انسانها در این جهان هستی تفاوتهای قابل درک بسیاری با یکدیگر دارند. و البته جذابیت موضوع هم در اینجاست که دقیقاً همین تفاوتها هستند که به دنیای ما زیبایی خاصی بخشیدهاند. اما به هر حال مهم این است که بدانیم و بپذیریم; هیچ فردی در این جهان خاکی و فانی، صرفاً بنا بر استعدادهای ذهنی، جسمی یا فیزیولوژیکی و شرایط زیستی خود، نسبت به دیگران برتر یا پستتر نیست. زیرا هر انسانی در هر جایگاه یا موقعیت اجتماعی که قرار دارد، میتواند با کشف استعدادهای ذاتی و خدادادی خویش، در جهت کمال و رشد همه جانبه حرکت کند.
کودک خود را زیر نظر بگیرید
آیا تا حالا بچههایی را مشاهده کردهاید که بر خلاف سایر همسالان خود علاقۀ چندانی به اسباببازیهای جورواجور ندارند. اگر خوب دقت کنید، میبینید آنها بیشتر دوست دارند قطعات ریز و درشت لوازم مستهلک موجود در منزل را سرهم کنند. و آنها را تبدیل به یک چیز جدید یا یک نوع سرگرمی برای خود کنند.
این دسته کودکان وقتی با تکههای لِگوهایشان بازی میکنند، به جای پخش و پلا کردن قطعات لگو، آنها را در کنار هم سازماندهی و سازههایی بسیار جذاب، خیالانگیز و پیچیده خلق میکنند که معمولاً بیشتر از حد سن و سالشان به نظر میآید. و این همان قابلیت “تجسم فضایی” در انسان است!.
کسانی که از سطح بالای استعداد تجسم فضایی برخوردار هستند، معمولاً علاقۀ بسیاری به ساختن، طراحی کردن، درک نحوۀ کارکرد انواع وسیلهها و اموری از این قبیل دارند. چنین افرادی از دیدن نتایج ملموس تلاشهای خود و شواهد عینی ابتکارات و خلاقیتهایشان بسیار لذت میبرند. طوری که از هیچ چیز دیگری این چنین لذت نمیبرند.
یک ویژگی بارز
این گروه افراد، به طور معمول در کودکی و حتی بزرگسالی خود. اگر وسیلهای در خانه یا محیط دیگری که در آن حضور دارند خراب شود!، نمیتوانند جلوی خود را بگیرند. آنها سریعاً با هر وسیلهای که در اختیار دارند یا جعبه ابزار مخصوص خود به سراغ رفع مشکل میروند. گویی که نمیتوانند خود را کنترل کنند. و تمام اجزای آن وسیله بینوا را از هم باز و مجدداً به همان شکل قبلی میبندند.
این حس کُنشگری و عملکرد آنان، نسبت به خرابی یک ابزار و وسیله مکانیکی یا الکتریکی. ممکن است ساعتها و حتی روزها آنها را درگیر کند. حتی خیلی وقتها از نگاه اطرافیان این رفتار آنها بیمارگونه به نظر میرسد. در این حالت، کنجکاوی آنها میتواند به حدی بالا بزند که حتی گذر زمان را متوجه نشوند.
به طرز جالبی، انسانهایی که نمرۀ بالایی در زمینۀ تجسم فضایی دارند، توانایی بسیار خوبی را هم برای تجسم سهبعدی تمام پدیدههای اطرافشان از خود نشان میدهند. این گونه افراد به خوبی میتوانند چرخش و دوران یک جسم سهبعدی را به صورت ذهنی برای خود شبیهسازی کنند. آنها قادر به درک و فهم تمام اجزای یک شیء، آن هم از زوایای مختلف هستند.
کاربردها و فواید تجسم فضایی
استعداد تجسم فضایی، به طرز چشمگیری بازنمایی ذهنی افراد را از جلوههای بصری درونی و بیرونی یک شیء به ظاهر ساده و حتی جهان لایتناهی تسهیل میبخشد. به همین دلیل است که این استعداد، در حوزههایی نظیر علم و فناوری از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است.
به طور مثال; فرد ستارهشناسی را تصور کنید که میبایست در ذهن خود، ساختارهای یک منظومۀ ستارهای و همچنین حرکات کُرات و سایر اَجرام پیرامونی موجود در آن را در حد قابل قبولی تجسم کند. یا مثلاً، شیمیدانی را فرض کنید که میخواهد فرمولهای معادل مدلهای انتزاعی مولکولهای ماده بخصوصی را به خوبی درک کند. این شیمیدان برای این کار باید دارای قوه تجسم فضایی بسیار خوبی باشد. یا در موردی دیگر، مهندسی را تصور کنید. که سعی میکند در ذهن خود، تعاملات و ارتباطات پیچیدۀ میان بخشهای مختلف یک ماشین یا سازۀ ساختمانی را برای انجام طراحی و محاسبات درست آنها تجسم نماید.
مشاغلی که با استعداد تجسم فضایی همخوانی معناداری دارند
میتوان گفت هرگونه فعالیت شغلی که با تصویرسازیهای ذهنی، درک ساختارها و خلق الگوهای متنوع ارتباط داشتهباشد، به شکل معناداری زیر سایه استعداد تجسم فضایی قرار میگیرد. برای مثال; در شغل خلبانی، شخص خلبان باید قابلیت ذهنی بالایی در درک فضای سهبعدی اطراف وسیله پرندۀ خود و تجسم فضایی داشته باشد.
همچنین در مشاغل مرتبط با رشتههای فنی، مهندسی، طراحی صنعتی، مهندسی نرمافزار، مجسمهسازی، پزشکی، معماری، نقشهبرداری، نجاری، علوم فیزیک. متالوژی، برنامهنویسی، علوم آمار و علوم ریاضیات، افراد باید از استعداد تجسم فضایی در سطح قابل قبولی برخوردار باشند.
گردآوری، ویرایش و نگارش: کاروک